Coert van Os: “Ze praten wel over ons, maar niet met ons”

Foto:

Vorige week maakte Stichting De Peeënstekers bekend dat zij een andere locatie gaat zoeken voor de carnavalsevenementen, die vorig jaar nog in de Salamander plaatsvonden. Een week eerder meldde de Vereniging der Veteranen al dat er dit jaar geen Veteranenbal komt. Voor Coert en Jolanda van Os, horeca-uitbaters in Sporthal De Salamander, kwamen die mededelingen volkomen onverwacht. “Ze hebben wel over ons gepraat maar niet met ons en dat vinden wij een kwalijke zaak.”

In het voorjaar van 2016 besloot de gemeente dat voor grote evenementen tijdelijk naar de Salamander uitgeweken zou kunnen worden in afwachting van de nieuwbouw van de Cammeleur. Bij de exploitatie tijdens de evenementen zou dan samengewerkt kunnen worden tussen Donckhuys en Coert en Jolanda van Os, als uitbaters van de Salamander.

Samenwerking
“Tijdens het vorige seizoen hebben we bij de grote evenementen die in de Salamander plaatsvonden inderdaad samengewerkt met Donckhuys” zegt Coert. Onlangs liet Stichting Donckhuys weten dat zij de organisatie van de carnavalsevenementen zelfstandig wilde gaan uitvoeren. In een statement schreef Donckhuys dat er sprake zou zijn van ‘een fundamenteel verschil in visie op de verantwoordelijkheden en de inhoudelijke en financiële randvoorwaarden.’

Coert van Os: “Net na de afgelopen zomervakantie liet Donkhuys al doorschemeren dat men de samenwerking met ons niet meer zag zitten. Met de achterliggende argumenten waren wij het volstrekt oneens. Wij zijn ondernemer en dan weet je dat je dan soms risico’s neemt, maar die moeten wel verantwoord zijn. Als je samen zulke evenementen organiseert, moet je  bijvoorbeeld ook samen kritisch kijken naar de begroting en deze indien gewenst nog bij kunnen sturen. Wij hadden echter geen invloed op de begroting maar zouden er wel mede verantwoording over moeten dragen. Dat lijkt mij niet de juiste manier van samenwerken.”

Eigen activiteiten
“Ik heb voor wat betreft mijn eigen reguliere carnavalsactiviteiten vorig jaar flink wat water bij de wijn gedaan” aldus Coert van Os. “Wij organiseerden hier altijd op de zaterdagmiddag de kindercarnaval, op zaterdagavond een” Hollandse avond en op zondagmiddag na de optocht ook kindercarnaval. Vorig jaar heb ik op zaterdag minder mensen binnen mogen laten vanwege de bijzondere raadsvergadering in de andere hal, voor de Hollandse avond ben ik in goed overleg uitgeweken naar De Heeren van Dongen omdat er bij het Veteranenbal dan meer publiek toegestaan was.”

“Het kindercarnaval op zondagmiddag is vervallen omdat de prijsuitreiking van de optocht in de andere hal plaatsvond. Daarvoor in de plaats kwam de prijsuitreiking van de kinderoptocht op maandag, maar geloof me, dat is toch van een hele andere orde qua drukte.”

Bezwaar
“Het feit dat Donckhuys de evenementen alleen zou willen doen zonder daarin met ons samen te werken” vervolgt Coert van Os, “zou betekenen dat onze eigen activiteiten onder druk zouden komen te staan. Ze profileren zich hiermee niet alleen als commerciële partij, wat naar mijn mening niet juist is voor een dergelijke Stichting maar het zou ook nog eens behoorlijke consequenties hebben voor ons. Tijdens grote activiteiten die in hal 2 plaatsvinden zou ik dan geen of in elk geval minder publiek mogen toelaten. Terwijl wij bij die andere activiteiten niet eens betrokken zouden worden. Dat betekent dat wij heel veel in zouden moeten leveren terwijl de andere partij de vruchten hiervan plukt. Zij de lusten, wij de lasten…. Wij zijn van mening dat dat gewoon niet kan en om die reden hebben wij bezwaar ingediend tegen de verleende vergunning. Als ondernemers beschermen wij wat we in al die jaren hebben opgebouwd en waarin we veel hebben geïnvesteerd. Dat laten we ons niet zomaar ontnemen”

Gesprek
“Het bezwaar wat wij nu gemaakt hebben om onze eigen carnavalsactiviteiten te beschermen wordt door alle overige partijen nu als hoofdreden aangegeven van de impasse” vervolgt Coert van Os.”Maar deze partijen hebben niet de moeite genomen om hierover te komen praten. Dat is toch vreemd? Als je samen problemen hebt probeer je daar in een gesprek uit te komen. Wij hebben de deur om tot een samenwerking te komen nooit dicht gedaan” aldus Coert, die ook graag een grotere rol had gezien van de gemeente Dongen. “De gemeente laat het te makkelijk lopen en verwijst steeds naar ‘de partijen’ die er zelf uit zouden moeten komen. En aan de andere kant promoot de gemeente dat we hier in Dongen de dingen samen doen. Maar dat woordje samen, daar hoort de gemeente ook bij. Wat ons betreft  zijn we nog steeds bereid om in goed overleg tot goede oplossingen te komen.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen