De J.J. Anspachschool heeft een Schoolplein14

Foto:

Vandaag was de feestelijke opening van het nieuwe schoolplein voor de leerlingen van de J.J. Anspach]. Zij hebben met steun van de Johan Cruyff Foundation en de Rabobank een Schoolplein14 gerealiseerd. Met het project Schoolplein14 wil de Johan Cruyff Foundation kinderen ook tijdens en na schooltijd uitdagen om samen meer te sporten en te spelen. Want sport en spel is net zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind als leren lezen en schrijven.

De leerlingen van groep 8 waren aanwezig bij de officiële opening van het Schoolplein14. De opening werd gedaan Kelly van Zon. Directeur Herman Straver is er blij mee. “Meerdere malen, ook in 2017, is de J.J. Anspach uitgeroepen tot sportiefste school van Dongen. Zo’n uitnodigend schoolplein daagt uit tot bewegen!”

Op het schoolplein zijn lijnen en kleurvakken (coatings) aangebracht. Met deze coatings worden de leerlingen meer uitgedaagd om samen te sporten en te spelen. Ook kreeg de school een sportpakket en spellenhandboek om actief met de leerlingen aan de slag te gaan op hun Schoolplein14. Naast het stimuleren van het samen sporten en spelen biedt Schoolplein14 leerkrachten structuur en overzicht op het schoolplein, laat het ook minder sportieve kinderen bewegen, stimuleert het de creativiteit van kinderen om vooral zelf spelletjes te bedenken en vermindert het ‘opstootjes’ op het schoolplein.

Startpakket geeft leerlingen verantwoordelijkheidsgevoel
De leerlingen en de school hebben zelf, door middel van het startpakket, gekozen voor de coatings op hun schoolplein. De leerlingen beslissen mee zodat ook zij verantwoordelijkheid voelen voor het vernieuwde schoolplein. Dit doen zij door mede leerlingen te interviewen en te onderzoeken welke sporten zij graag op het schoolplein willen doen.

14 regels van Johan Cruijff
Net als op de Cruyff Courts spelen ook de 14 regels van Johan Cruijff bij Schoolplein14 een belangrijke rol. Het schoolplein is een ontmoetingsplek waar thema’s als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan. Die thema’s worden vormgegeven door de 14 regels van Johan Cruijff. Zij zijn terug te vinden op elk Schoolplein14 en Cruyff Court ter wereld.

 

De ambitie van de Cruyff Foundation is om in heel Nederland schoolpleinen te creëren waar kinderen worden uitgedaagd om samen te sporten en te spelen. Als het aan de Cruyff Foundation ligt, heeft straks iedere basisschool een Schoolplein14.  De J.J. Anspachschool is momenteel druk bezig om nieuwbouw te realiseren. Directeur Straver gaat er voor om ook bij de nieuwe school het bewegen een prominente rol te geven op het schoolplein en in het nieuwe gebouw. Hij heeft daar al mooie ideeën voor, maar die houdt hij nog even voor zich.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen