Extraatje voor kinderen in gezinnen met minimum-inkomen

Foto: CC0/Public Domain

Dongense kinderen die opgroeien in een gezin met een inkomen tot 120% van het minimum kunnen nog dit jaar een extraatje verwachten van de gemeente Dongen. Ze krijgen een Kinder Decemberpakket.

Daarin zitten waardebonnen en vouchers die in te wisselen zijn bij een aantal Dongense ondernemers voor kinderkleding, kinderschoenen, speelgoed, kinderboeken etc. Of toegang geven tot Dongense activiteiten zoals Dongen Ice en zwembad De Vennen. In Dongen gaat het om 257 kinderen. Het Kinder Decemberpakket vertegenwoordigt een waarde van € 200,- . Dat kan gefinancierd worden uit de zogenaamde Klijnsma-gelden: extra geld dat alle gemeenten vanaf 2017 van het Rijk krijgen om armoede bij kinderen te bestrijden. Dongen kan ieder jaar rekenen op € 85.000,-.

Het Kinder Decemberpakket is in ieder geval voorlopig nog een eenmalige actie, want vanaf 2018 gaat de gemeente de extra gelden structureel inzetten. Daar wordt nog een nota Armoedebestrijding over gemaakt, die in februari in de gemeenteraad wordt besproken. De gemeente heeft inmiddels overleg gehad met diverse instanties, die zich met armoedebestrijding bezighouden. De ideeën en wensen die zij hebben, vormen de basis voor de inhoud van de nota.

Het kinder December pakket bevat:

– cadeaubonnen ter waarde van €150 (3x €25, 5x €10, 5x €5) te besteden bij een aantal lokale winkeliers
– 2 vouchers voor zwembad De Vennen arrangement a €9,70 per stuk
– 2 vouchers voor Dongen Ice voor schaatsen inclusief huur van de schaatsen a €6 per stuk.
– chocoladeletter a €6

Het geld dat voor 2017 beschikbaar was, wordt nu dus eenmalig ingezet voor het KinderDecemberpakket. Daarnaast heeft de Stichting Leergeld ook nog een extra bijdrage van ruim € 15.000 gekregen. De stichting kampte met een tekort over het jaar 2016. Met de keuze voor een Kinderpakket volgt de gemeente het advies van de Kinderombudsman. Die vindt dat hulp aan kinderen gericht moet zijn op het ‘mee kunnen doen in de samenleving’. Het moet ook gaan om voorzieningen in natura zijn, dus geen cash geld.

Een aantal kinderen, die voor het pakket in aanmerking komen, zijn al bij de gemeente of de stichting Leergeld in beeld. Zij krijgen een schrifteljke uitnodiging om het pakket (samen met de ouders) op te komen halen. Voor de kinderen die niet in beeld zijn bij de gemeente of Stichting Leergeld, wordt een laagdrempelige en eenvoudige aanvraagprocedure ontwikkeld.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen