Onderzoek naar inzet en mogelijke uitbreiding BOA

Foto:

Er komt een onderzoek naar de effectiviteit van de inzet van BOA’s ( Buitengewoon Opsporingsambtenaar). Dat onderzoek moet ook antwoord geven op de vraag of uitbreiding van de BOA-capaciteit nodig en wenselijk is. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad nam gisteren hierover een motie aan, die ingediend was door VVD, CDA, en Volkspartij Dongen.

Deze partijen denken dat een BOA een belangrijke bijdrage kan leveren aan het veiligheidsgevoel van inwoners en een rol kan spelen bij de aanpak van ondermijning, criminaliteit en drugsoverlast. ‘De BOA-capaciteit in Dongen is nu beperkt en daarom willen wij onderzoeken hoe de BOA op de meest effectieve manier ingezet kan worden. Daarbij moet ook mogelijke uitbreiding meegenomen worden’, zo lichtte VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans toe.

Voor de PvdA hoefde het allemaal niet zo. ‘Wij zijn geen voorstander van uitbreiding van BOA-capaciteit. Het extra geld dat we daarmee kwijt zijn, zetten wij liever in voor andere preventieve maatregelen. En wij denken zeker niet dat een BOA ingezet kan worden voor de aanpak van ondermijning. Daar zijn heel andere middelen voor nodig’, zo vond Eline van Boxtel.

Martin Montens van het Democratisch Podium sloot zich in eerste instantie bij de mening van de PvdA aan, maar steunde later de motie toch, omdat het om een onderzoek gaat. ‘Dat kan op zich geen kwaad, daarna kunnen we nog verder kijken’. Burgemeester Marina Starmans vond het geen enkel probleem om een onderzoek te starten. Ook ging ze nog even in op de rol van de BOA. ‘De BOA kan inderdaad niet ondermijning aanpakken, maar hij kan wel zijn oren en ogen open zetten en signaleren waar wellicht sprake is van ondermijning. Daar kun je een BOA wel degelijk voor gebruiken. ’

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen