Van Cranenbroek bouwt nieuwe megawinkel in Dongen

Foto: Google Streetview

Van Cranenbroek heeft plannen om een nieuwe winkel te gaan bouwen op industrieterrein Tichelrijt in Dongen. De nieuwe zaak krijgt een verkoopoppervlakte van maar liefst 15.000 m², bijna een verdubbeling ten opzichte van de huidige oppervlakte. De megastore moet gebouwd gaan worden aan de Metaalstraat, op de plaats waar nu nog de voormalige BALD fabriek staat. Met het plan is een investering van zo’n 12 miljoen euro gemoeid.

De bestaande bedrijfspanden, die momenteel als (afhaal)magazijn worden gebruikt, worden gesloopt. Het bestaande winkelpand aan de Textielstraat wordt volledig omgebouwd tot (afhaal)magazijn. Onder de nieuwbouw van de winkel komt een parkeerkelder met ruimte voor 617 parkeerplaatsen. Voor de nieuw te bouwen winkel komen ook nog eens 231 parkeerplaatsen en 6 parkeerplaatsen voor mindervaliden.

Huidige situatie, met links het voormalig Båld-complex en rechts de huidige winkelvestiging en het magazijn.

De beoogde locatie is al in het bezit van van Cranenbroek. Directeur Mark van Cranenbroek, die samen met broer Henk aan het roer staat van dit succesvolle familiebedrijf, gaf woensdagochtend toelichting op de grootse plannen. “Onze pa zei altijd: een boer die stilstaat is er over 20 jaar niet meer. We moeten dus volop de strijd aan met de concurrentie en die bevindt zich tegenwoordig vooral op het  internet. Met deze nieuwbouw geven we daarop een antwoord en zijn we klaar voor de toekomst.”

Impact
Natuurlijk is uitgebreid nagedacht over de impact van zo’n grote nieuwe winkel op de belasting van de wegen en het parkeren. “Daar hebben we heel goed over nagedacht” aldus van Cranenbroek. “We hebben een professioneel bureau ingeschakeld dat al deze zaken heeft onderzocht. Zij berekenen dat we tijdens piekmomenten een kleine 600 parkeerplaatsen nodig hebben. maar wij willen niets aan het toeval overlaten en hebben in het ontwerp rekening gehouden met maar liefst 850 parkeerplaatsen waarvan zich dus tweederde ondergronds bevindt. In dat parkeerdek is overigens wel volop daglicht en frisse lucht aanwezig want de winkel komt ruim een meter boven het maaiveld te staan.”

Verkeer
Op basis van een uitgevoerde verkeersanalyse blijkt dat de huidige vormgeving van het kruispunt Steenstraat-Metaalstraat niet voldoende afwikkelingscapaciteit biedt. “Daarom is een alternatieve ontsluiting met spreiding van het aankomend en vertrekkend verkeer over het kruispunt Metaalstraat-Steenstraat en de rotonde Textielstraat onderzocht. Deze heeft wel voldoende capaciteit.”

De gemeente Dongen is blij met de plannen van van Cranenbroek. Wethouder Driek van Griensven: ,,Dit zet Dongen op de kaart en het is goed voor de werkgelegenheid in Dongen. Natuurlijk hopen we dat het ook een positief effect heeft op het centrum in Dongen zodat ook de ondernemers daar mee kunnen profiteren van de aantrekkingskracht van van Cranenbroek.” Volgens Mark van Cranenbroek zijn er wat dat betreft mogelijkheden genoeg: “Ik sta regelmatig in contact met Dongen Promotion en heb ook hele goede ervaringen vanuit ons filiaal in Budel waar we er samen met de winkeliers in het centrum voor zorgen dat zo’n wisselwerking echt succesvol blijkt te zijn.”

Procedure
De beoogde uitbreiding van Van Cranenbroek past niet in het kader van het huidige bestemmingsplan. Daarom is voor het gebied een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld, dat nu gereed is om in procedure te brengen. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 oktober 2017 besloten het voorontwerpbestemmingsplan ‘Hoek Houtstraat-Industriestraat + Textielstraat 8 e.o.’ vrij te geven voor inspraak en vooroverleg.

Planning
“Als alles verloopt zoals gehoopt dan kunnen we rond de zomer van 2018 gaan bouwen en een jaar later onze nieuwe winkel openen” aldus van Cranenbroek. Op 1 november 2017 wordt van 19.30 tot 21.00 uur een inloopavond gehouden. Deze bijeenkomst heeft plaats in afhaalmagazijn 4 van Van Cranenbroek aan Metaalstraat 3 in Dongen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen