Oppositie niet blij met verlies zeggenschap over verdeling subsidiegeld

Foto: CC0/Public Domain

Democratisch Podium, CDA en Lijst Breugelmans hebben tegen het vernieuwde subsidiebeleid gestemd. Grootste pijnpunt: zij vinden het onverteerbaar dat de raad straks alleen nog maar mag beslissen over het totale subsidiebedrag en niet meer over de verdeling van het geld per categorie. Dat gaat het College voortaan doen.

Voor Martin Montens van het DP een absoluut schrikbeeld. ‘Hier raken we als raad onze zeggenschap en onze sturende rol kwijt. Onze taak wordt uitgehold.’ ‘Dit kan heel gevaarlijk zijn’, deed Mieke Breugelmans er nog een schepje bovenop. ‘Stel dat er straks een wethouder is die extra veel geld wil geven aan bijvoorbeeld kunst of sport. Dan kunnen wij daar niets meer aan doen. Je ziet wat er vorige week in de Provincie is gebeurd. Daar heeft Gedeputeerde Staten zonder enig overleg 25% subsidie gekort op Philharmonie Zuid-Nederland.’

Geen schijn van kans
De zorgen van de oppositiepartijen waren bij Volkspartij Dongen, VVD en PvdA echter aan dovemansoren gericht. Voor de oppositie reden om zich te beraden en na een korte schorsing kwamen zij terug met een amendement (wijziging) waarin geregeld werd dat de de raad weer zeggenschap krijgt over de verdeling van de subsidiegelden over de diverse categorieën en de vaststelling van de maximale bedragen (het plafond) per categorie. Maar het was eigenlijk al meteen duidelijk dat het amendement geen schijn van kans kreeg.

Minder regeldruk
VVD-raadslid Pieter Brooijmans vond de nieuwe regeling wel prima. ‘ Het College kan zo sneller beslissingen nemen, dit systeem levert veel minder regeldruk op en wij kunnen als raad het College toch blijven controleren’, zo vatte hij samen. Maar dat laatste ging er bij CDA-woordvoerder André Vonk niet in. ‘U heeft het over controleren, maar er valt niets te controleren, want we hebben niets meer vastgesteld. ‘ Ook Ali Türkyilmaz van de Volkspartij Dongen deed nog een duit in het zakje om het nieuwe beleid te verdedigen. ‘Dit is toch allemaal afgesproken met de verenigingen en organisaties. Wij gaan dit nieuwe beleid bovendien vaststellen op basis van vertrouwen in het College en niet op basis van wantrouwen. ’

In het nauw
Maar hij kwam aardig in het nauw toen Martin Montens hem confronteerde met een bericht op de facebookpagina van de Volkspartij . In dat bericht spreekt de partij haar verbazing uit over de gang van zaken met betrekking tot Philharmonie Zuid-Nederland. ‘Gedeputeerde Swinkels (SP) verlaagt zonder pardon subsidie Philharmonie met 25% zonder partners in te lichten. Lokaal Brabant ( waarvan de Volkspartij deel uitmaakt) en andere oppositiepartijen probeerden dit terug te draaien. Dat is helaas niet gelukt’, zo schrijft de partij.

‘Hoe geloofwaardig bent u als partij als u op uw eigen facebookpagina een bericht zet wat indruist tegen wat u nu hier gaat beslissen’, beet Montens hem toe. Dat Türkyilmaz aangaf dat hij niet wist war er op de facebookpagina stond, maakte het er niet beter op. Fractiegenoot Denise Kunst moest ingrijpen. ‘Deze vergelijking gaat hier helemaal niet op’, gaf ze Montens te verstaan.  Uiteindelijk ontstond er een debat met hier en daar grimmige trekjes . Maar het resultaat, dat eigenlijk al voor het debat min of meer vast stond, was dat de oppositie bakzeil moest halen. Voor CDA, Democratisch Podium en Lijst Breugelmans reden om tegen te stemmen.

Door: Bernadette Klerx

LEES HIER DE REACTIE VAN DE VOLKSPARTIJ DONGEN

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen