Een zeer geslaagde, drukbezochte Open Monumentendag 2017

Zondagochtend opende wethouder Piet Panis de Dongense versie van de Open Monumentendag. En al meteen na de opening kwamen bezoekers in grote getale om de historische figuren te ontmoeten. Voor één dag waren deze personen neergestreken rondom de eeuwenoude herberg aan de Heuvelstraat.

In de gezellige drukte vonden vele unieke ontmoetingen plaats met deze boeren, burgers en buitenlui. Direct in het oog springend was de schilder August Allebé die vrouw Muskes portretteerde. Zij wisten beiden boeiend te verhalen over de schilders die Dongen aandeden op zoek naar ongerepte onderwerpen voor hun schilderijen. De onderwerpen lagen in Dongen voor het oprapen.

Een gewonde soldaat uit de 17e eeuw vertelde aan een ieder die het maar horen wilde over zijn belevenissen in het leger van de koning. Het getik van de koperslager klonk over het plein, afgewisseld door de speelse klanken van een accordeon, af en toe klonk zelfs liefelijk harpmuziek. Op gezette tijden konden kinderen genieten van een poppenkastspel. Aan de kraam van museum de Looierij werd met veel plezier door jong en oud gewerkt met leer. In weer een andere kraam stonden vele kinderspelletjes. Dan was er nog een kraam vol met lekkernijen, geschonken door Marco van Strien, Het Smaakhuys en Pim Filius. Veel mensen smeerden een heerlijk belegde boterham.

Achter de herberg deelde de waard zijn lief en vooral leed met de omstanders. Kortom het was vandaag goed toeven in de Heuvelstraat en veel mensen bleven nog lang gezellig hangen.

Bekijk een sfeerreportage ion de fotoserie bovenaan dit artikel

Reacties