Dongen weer in de ban van DDDQ

Foto: Edwin Wiekens/Pix4Profs

De spanning stijgt…. langzaamaan vult het Dongense straatbeeld zich steeds meer opvallende, kleurrijke vlaggen met daarop de tekst ‘WIJ DOEN MEE ‘ en het logo van De Dongense Dorps Quiz. Aanstaande zaterdagavond 16 september zal Dongen voor de derde maal volledig in de ban zijn van dit evenement, ook wel bekend als DDDQ. Maar liefst 144 teams ofwel zo’n 2.500 personen hebben zich ingeschreven voor deze derde editie en zij zullen gaan strijden om de enorme DDDQ bokaal en één van de leuke prijzen, maar het belangrijkst is natuurlijk de eeuwige roem.

De organisatie is er, na een gedegen voorbereiding helemaal klaar voor. “Inmiddels zijn we toch al weer een klein jaar bezig met deze derde editie” zegt voorzitter Peter van der Maade, die uitlegt dat de organisatie van een dergelijk evenement meer inhoudt dan het bedenken van wat vragen en opdrachten. “het is inderdaad een hele klus om zo’n avond met zoveel deelnemers gladjes te laten verlopen. En dan hebben we natuurlijk ook nog de prijsuitreiking op zaterdagavond 30 september op het Wilhelminaplein waar de winnaars bekend gemaakt gaan worden en de prijzen worden uitgereikt.”

Marc Dorenbosch, hoofd quizzaken, wil nog niet al teveel kwijt over de inhoud van de vragen en opdrachten van DDDQ 2017. “Wat ik wel kan zeggen is dat er uitdaging genoeg in zit, variërend van hersenkrakers tot lokale weetjes en van hilarische opdrachten tot creatieve uitdagingen” glimlacht hij. “het belangrijkste is echter dat een heleboel Dongenaren een fantastische en gezellige avond gaan beleven.”

Natuurlijk is er deze keer ook weer een geheime opdracht. Bestuurslid Bart van Kerkhof houdt zich hierover nog even op de vlakte. “Twee jaar geleden hebben we een veel besproken geheime opdracht gehad in het Cambreur College waar 100 teamvertegenwoordigers in sportkleding naar toe gekomen waren om, naar later bleek, een CITO toets te maken. Vorig jaar zaten 150 teamcaptains in de Koepelkerk en dit jaar hebben we weer een andere locatie gevonden waar we de teamvertegenwoordigers een tijdje kunnen bezighouden” aldus Bart. Om er met een knipoog aan toe te voegen: “ Ik denk dat het voor de deelnemers deze keer wel weer een uitdagende opdracht is.”

Ook Radio DDDQ is weer present op 16 september met de hele avond live reportages maar natuurlijk ook vragen en opdrachten. “Dit alles is te volgen via het eigen youtube kanaal van Radio DDDQ en de eigen website www.webtv.kriezus.nl. De mannen van Radio DDDQ zenden gedurende de hele avond live uit vanuit hun eigen ‘studio’ die te vinden is op het parkeerterrein voor Sport- en gezondheidscentrum De Vennen aan de Deken Batenburgstraat.”


Een groot aantal teams heeft lering getrokken uit de ervaringen die zij tijdens de eerste twee edities van de quiz hebben opgedaan. Sommigen hebben zelfs al een voorbereidende vergadering achter de rug. “er komt nogal wat op je af tijdens zo’n quiz en enige structuur is ook wel vereist als je als team de quiz tot een goed einde wilt brengen” zegt Marc Dorenbosch. “Vorig jaar hebben de deelnemers voor het eerst kennis gemaakt met het digitaal invullen van de antwoorden. De meeste teams hebben nu al wel bedacht hoe men een en ander het beste gaat aanpakken om tijdig zo veel mogelijk antwoorden ingevuld te hebben.

De teamcaptains worden om 18.15 uur verwacht bij De Vennenwaar de quizpakketten voor hen klaarliggen. Om uiterlijk 23.30 uur moeten de antwoorden en resultaten van de opdrachten ingeleverd worden bij Café De Heeren van Dongen aan de St Josephstraat. Dan begint voor de organisatie nog een aardige klus: het nakijken. “Dat hebben we dit jaar dus weer deels geautomatiseerd” zegt Peter van der Maade “de teams krijgen aan het begin van de avond bij het quizpakket een speciale memorycard waarop ze de antwoorden moeten invullen. Dat geeft ons een flinke tijdwinst bij het nakijken.”

De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op zaterdagavond 30 september tijdens een prijsuitreiking op het Wilhelminaplein. “Natuurlijk hopen we dat alle teams ook daar aanwezig zullen zijn om dat bijzondere moment samen te beleven” aldus het DDDQ bestuur.

Reacties