Column: ‘We gaan weer beginnen….’

Foto: CC0/Public Domain

In haar column Dagelijkse Dingen schrijft Bernadette Klerx over zaken die we allemaal wel herkennen. Ze neemt ons mee in het leven van alledag, soms met zaken die we koesteren, soms met zaken die ons allemaal een beetje irriteren. Maar telkens weer met die onmiskenbare ‘Oh ja’ ervaring.

We gaan weer beginnen….
De gele vlaggen zijn uitgewapperd, het kampvuur is gedoofd en het vrolijke, enthousiaste zingen is verstomd. Dongen is de vakantie voorbij. De Zomerspelen zijn daar altijd een mooie graadmeter voor. Voor de Zomerspelen komt (bijna) ieder Dongens gezin met kinderen in de basisschoolleeftijd terug en dan weet je, nog één weekje en het ‘gewone’ leven begint weer.

Nou ja, gewoon. In Dongen is altijd wel wat te doen en elk jaar komt er wel iets nieuws bij. Zo mochten we in juni het uiterst succesvolle Proef Dongen als nieuwkomer verwelkomen. En het kan bijna niet anders of dat is een blijvertje. Een hapje en een drankje in een ongedwongen sfeer in de sprookjesachtige ambiance van Park Vredeoord, een muziekje op de achtergrond en heel veel gezellige mensen om je heen. Meer heeft een mens eigenlijk niet nodig, toch?  Twee dagen later stroomde het Looiersplein vol voor Dongen Zingt en ook die muzikale happening heeft duidelijk een plaatsje op de Dongense evenementenkalender veroverd.

En toen kwam die vakantie, even pas op de plaats, het werk op een laag pitje, even uit die mallemolen stappen die steeds sneller lijkt te draaien, je gedachten de vrije loop laten, je ‘harde schijf’ opschonen, zodat er weer ruimte komt voor nieuwe ideeën en ervaringen. Om er vervolgens fris en op volle sterkte tegenaan te gaan. Of je nu thuis in je vertrouwde omgeving vakantie hebt gevierd, in verre oorden hebt vertoefd of de Zuid-Europese zon hebt opgezocht, het maakt niet uit, als je de batterij maar op hebt kunnen laden.

Want er staat nogal wat te gebeuren in ons Dongen: de discussie over de verplaatsing van VV Dongen is nog lang niet uitgedoofd. Gaat VV Dongen verhuizen en zo ja, naar welke plek dan? Het laatste woord is er nog lang niet over gezegd. En zal de energieproblematiek in de Beljaart nu eindelijk eens definitief opgelost worden? Gaat de nachtbus het redden? Gaat de Dongense Dorpsquiz heel Dongen weer op z’n kop zetten en hoe zal het zijn zonder feestavond? Welke Dongense sporters gaan straks aan de haal met de eretitel sportman/vrouw en sportploeg van het jaar?

Gaan Musis Sacrum en Aurora nu echt fuseren en welke mooie muzikale kansen gaat ons dat brengen? Kortom, genoeg om van te genieten of over mee te praten.
De contouren van ons nieuwe centrum krijgen steeds meer vorm. De make-over gaat in een stug tempo door. Met als klapstuk de voltooiing van De Cammeleur. Krijgt Dongen straks echt een bruisend centrum waar ook na sluitingstijd van de winkels nog van alles te doen is? Als het aan de politiek ligt wel. Voor De Cammeleur is daarbij een belangrijke rol als publiekstrekker weggelegd en voor Park Vredeoord en het Wilhelminaplein ligt een mooie toekomst in het verschiet als het groene hart van Dongen. Binnen twee jaar zullen we weten of we dan echt ‘een centrum hebben waar we trots op zijn’.

Of het nu in het centrum is of niet, bruisen doet het sowieso met al deze activiteiten en ontwikkelingen. En dan hebben we het nog niets eens gehad over de gemeenteraadsverkiezingen die in maart 2018 worden gehouden. De politieke partijen zijn al druk in de weer met de voorbereidingen voor dit vierjaarlijkse hoogtepunt. Zal dat een aardverschuiving in onze raadzaal teweegbrengen of blijft alles min of meer bij het oude? We weten het nog niet. Daarover is het laatste woord gelukkig aan de kiezer.

Reacties