Gemeenteraad heeft veel twijfels over verplaatsing VV Dongen

Foto: PvH Vastgoed

De gemeenteraad van Dongen heeft nog erg veel twijfels en vragen over de eventuele verplaatsing van VV Dongen naar De Beljaartlaan. De raad heeft grote zorgen over de financiële haalbaarheid, de voorgestelde woningbouwplannen voor sportpark De Biezen en de weerstand van bewoners van De Beljaart. Verhuizing van VV Dongen naar De Beljaart is dan ook zeker nog geen gelopen race.

Een meerderheid van de raad, PvdA, VVD, Democratisch Podium en CDA, wil dat alle plannen, ook die van Van Wanrooij Projectontwikkeling en De Bunte Vastgoed nader onderzocht worden en niet alleen de voorkeur van VV Dongen, die gekozen heeft voor het plan van PvH Vastgoed.

‘Konijn uit de hoge hoed’
Voor een volgepakte publieke tribune voerde de raad een twee uur durende discussie over VV Dongen. Wijkraad De Beljaart, twee bewoners van De Beljaart en Angela Janssens van VV Dongen maakten gebruik van het spreekrecht. ‘Een sportpark past niet bij het karakter van onze wijk. Waarom wordt er geen onderzoek gedaan naar alle drie de plannen.De regie lijkt nu in handen van VV Dongen’, zo sprak Mireille de Korte van de wijkraad.  Wijkbewoner de heer IJpelaar noemde het voorstel ‘een konijn uit de hoge hoed’. Wij hebben onze huizen gekocht op informatie uit de folder dat er in de komende jaren niet gebouwd zou worden. En nu krijgen we dit.’

Angela Jansens had geen goed woord over voor brief die de wijkraad naar de raad had gestuurd. ‘Het bevat tegenstrijdigheden en onjuiste aannames. Maar wat ons vooral heeft geraakt is dat onze integriteit in twijfel wordt getrokken. Ik kan u vertellen dat het proces correct is verlopen en dat er geen sprake is van persoonlijk belang. Wij zijn ook teleurgesteld dat er nu niet beslist wordt over verplaatsing. We gingen ervanuit dat dat in juli zou gebeuren. VV Dongen wil niet ergens in een afgelegen gebied terecht komen, wij willen dicht bij Dongen blijven.’

Cadeautje van € 400.000
Het pleidooi van Jansens trok de meerderheid van de raad echter niet over de streep. Mieke Breugelmans had de meest uitgesproken mening. Voor haar hoefde het hele plan niet meer.  ‘Wij zijn tegen de locatie Beljaartlaan. Wij vinden dat de bewoners niet de dupe hoeven te worden. Je zal maar gekozen hebben om daar rustig te wonen en dan krijg je ineens een sportpark in je achtertuin. Met een sportpark is niet het algemeen belang gediend. De leden van VV Dongen hebben gekozen voor wat goed is voor de voetbal en dat is hun goed recht. Maar wij moeten kijken naar de belangen van alle Dongenaren.

Het plan van PvH Vastgoed kost bovendien 8 miljoen, veel meer dan de plannen van Van Wanrooij. Bovendien krijgt VV Dongen dan ook nog een cadeautje van € 400.000 van de projectontwikkelaar. Waar komt dat geld vandaan? Daarvoor moet sportpark De Biezen volgestouwd worden met 180 woningen en dat is wel heel erg veel. Andere verenigingen moeten ploeteren om met veel minder geld hun club draaiende te houden.’

Haastige spoed is zelden goed
Ook de PvdA, het CDA en de VVD stonden bepaald niet te trappelen.  ‘De leden van VV Dongen hebben slechts één voorstel voorgelegd gekregen. Wij willen dat het plan van Van Wanrooij ook verder uitgewerkt wordt. In dat plan komt het sportpark aan de Noorderlaan en kunnen mensen zelf kiezen of ze daar willen wonen of niet. De raad heeft bovendien nooit gezegd dat ze mee zou gaan met de keuze van VV Dongen en ik hoop dat het College dat ook niet heeft gedaan. Wij vinden draagvlak van de bewoners erg belangrijk en zijn niet doof voor de negatieve reacties. Wij willen een zorgvuldig proces; haastige spoed is zelden goed. Wij willen dat zowel het plan van PvH als dat van Van Wanrooij nader onderzocht worden’, zo eiste PvdA-woordvoerder Maurice van Boxtel.

Geen ‘rijtjeshuiscity’
CDA-raadslid Rob Huijben was helemaal niet te spreken over het voorstel. ‘Het is gewoon geen goed voorstel, Het is een samenraapsel van losse flodders. Huijben maakte zich vooral zorgen over de invulling van sportpark De Biezen. ‘Laten we nu verstandig zijn en eerst eens onze eisen stellen voor de woningbouw op De Biezen. Het is tenslotte onze grond. Het plan van PvH gaat uit van 180 woningen, dan krijg je dus een ‘rijtjeshuiscity’. Het lijkt mij dat deze plannen planologisch niet haalbaar zijn. En laten we ook eens kijken naar de plannen van Van Wanrooij’.

Geen enkel financieel risico
VVD-fractiewoordvoerder Pieter Brooijmans benadrukte nog eens dat de gemeente geen enkel financieel risico mag lopen. ‘Alles moet financieel helemaal geborgd zijn. En daarvoor moeten we ook de tijd nemen. Wij laten ons niet leiden door tijdsdruk. Wij doen geen enkele concessie als het gaat om de financiële beoordeling’, zo waarschuwde het raadslid.
Grote twijfels waren er ook bij Martin Montens van het Democratisch Podium over de financiële draagkracht van PvH. ‘Ik heb eens een klein onderzoekje gedaan op openbare data en het spijt ons, maar PvH Vastgoed kwam daar naar voren als een partij met een hoog risico wat solvabiliteit betreft. Wij willen zaken doen met een financieel gezonde partner, die tegen een stootje kan en die ervaring heeft met dit soort projecten. De bal ligt nu bij ons. Laten we hem dan ook spelen’.

Huiswerk
René Jansen van de Volkspartij Dongen was nog het meest positief, maar ook hij had een flinke portie huiswerk voor de wethouder. ‘De financiering moet waterdicht zijn en we willen een kraakhelder beeld van de solvabiliteit van de projectontwikkelaar, we willen weten wat het risisco is bij een faillissement.Kortom, heeft dit plan voldoende potentie?’

Verplaatsing nu niet aan de orde
Wethouder Piet Panis probeerde de commotie wat te temperen. ‘De vragen die u nu stelt, dat is nu precies waar wij ook graag antwoord op willen hebben en wel tot in detail. En daar is dat onderzoek voor nodig. Een besluit over verplaatsing is nu helemaal niet aan de orde. Wij vragen nu alleen maar toestemming voor een nader onderzoek, niets meer en niets minder. En natuurlijk gaan we daarbij ook in gesprek met bewoners. Dat maakt nadrukkelijk deel uit van het vervolgonderzoek.’

Meerdere onderzoeken tegelijkertijd uitvoeren vond de wethouder geen goed idee. ‘Er wordt hier gesuggereerd dat dat tijdwinst op zou leveren, maar dat klopt niet; de plannen verschillen op een aantal punten echt van elkaar, dat kun je dus niet gelijk op laten lopen, dat kost echt meer tijd’.  Volgende week moet de raad een besluit nemen over het nader onderzoek.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen