Project Jeugd en politiek is een succes

Foto:

Het project Jeugd en Politiek is een succes. Het afgelopen schooljaar is het programma van start gegaan en zowel leerlingen, docenten, schooldirecties als raadsleden zijn enthousiast over deze nieuwe opzet en de inhoud van het programma. Dat is de conclusie van het College van B&W na één jaar Jeugd en Politiek. Het programma wordt volgend schooljaar dan ook voortgezet. Daarbij wordt wel gezocht naar meer mogelijkheden om het VMBO meer bij het programma te betrekken.

Jeugd en Politiek is de opvolger van de Jeugdgemeenteraad. ‘De nieuwe opzet heeft ertoe geleid dat de samenwerking tussen de gemeente, het onderwijsveld en de raad flink is toegenomen en naar een hoger plan getild, zo concludeert het College van B&W. ‘De gemeente Dongen heeft zelfs al complimenten gekregen van andere gemeenten over de wijze waarop we dit programma samen met het onderwijs in Dongen invullen’, meldt het College trots in een informatiebrief aan de raad.

En er is nog een meevaller. De € 7.000 die voor dit programma is uitgetrokken, is voldoende. De komende jaren blijft dat bedrag ook op de begroting staan. Met het programma Jeugd en Politiek kunnen grote groepen leerlingen ieder op hun eigen manier kennismaken met het fenomeen politiek.  Zo hebben 330 leerlingen van groep 7 van de basisscholen een bezoek gebracht aan Madurodam en de Tweede Kamer. De reacties waren ronduit enthousiast. Ook het spel Democracity voor groep 8 is goed in de smaak gevallen. Maar liefst 311 leerlingen hebben dit spel gespeeld in de Dongense raadszaal.

De brugklassers hebben het programma Politiek in Vogelvlucht gevolgd bij ProDemos in Den Haag, het voorlichtingscentrum voor politiek en democratie. Leerlingen van leerjaar 2 en 3 van het Voortgezet Onderwijs kunnen het hele jaar door meedoen aan het buddyproject. Dat betekent dat zij met een raadslid of steunfractielid meelopen en zo een realistisch kijkje krijgen in de keuken van de politiek.

De vierdejaarsleerlingen Havo/VWO hebben in januari hun verbale krachten gemeten in een debat met raads- en collegeleden op het gemeentehuis. En dat was een groot succes. Dit debat gaat dan ook op herhaling; in december is het weer zo ver. En met de verkiezingen in het vooruitzicht kan dat het nodige vuurwerk opleveren.
Ook hebben zij in het gemeentehuis presentaties gegeven over allerlei onderwerpen die met Europa te maken hebben. Ook hierover was iedereen dik tevreden.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen