Geen feestavond Dongense Dorpsquiz, wel prijsuitreiking

Foto: Edwin Wiekens/Pix4Profs

Er komt alleen een prijsuitreiking van de Dongense Dorpsquiz op het Wilhelminaplein, geen feestavond. Het is niet gelukt een oplossing te vinden waar zowel de gemeente als de DDDQ zich in kunnen vinden. De gemeente wil per se niet meewerken aan een feestavond bij een bedrijfsruimte op Tichelrijt.

Ze is bang voor precedentwerking en heeft de Salamander aangewezen als vervangende locatie voor grote evenementen die normaal in de De Cammeleur plaatsvinden. De Dorpsquiz wil om diverse redenen niet meer naar De Salamander: een daarvan is dat het niet genoeg plaats biedt aan alle deelnemers van de DDDQ en daarnaast zou de brandveiligheid ook een rol spelen. De patstelling leverde in de gemeenteraad de nodige vraagtekens op.

Doodsteek
‘Ik zet grote vraagtekens bij de hele gang van zaken’, merkte Martin Montens van het Democratisch Podium op. ‘De DDDQ is een groots evenement dat 2000 inwoners van jong tot oud met elkaar verbindt. Het College wil geen vergunning geven voor een feestavond op een locatie op Tichelrijt en ik heb sterk de indruk dat het College van het begin af aan de hakken in het zand heeft gezet. Het ontbreken van en feestavond is de doodsteek voor zo’n groots evenement . Kunnen we nu niet voor dit ene jaar een uitzondering maken’.
Montens kreeg steun van het CDA. ‘Ook ik wil een oproep doen aan het College om samen met de DDDQ en De Salamander te kijken hoe we nader tot elkaar kunnen komen’, zei CDA-woordvoerder André Vonk. Wij vinden het jammer dat er nu alleen maar een prijsuitreiking op het Wilhelminaplein komt’.

Mieke Breugelmans vond ook dat alle partijen nog maar eens aan tafel moeten gaan zitten. ‘Waar een wil is, is een weg vind ik’. De derde partij in dit verhaal, uitbater Coert van Os van De Salamander, deed ook nog een duit in het zakje. ‘Wij hebben uit de pers vernomen dat de DDDQ geen feest meer wil in De Salamander. Vorig jaar hebben alle partijen steken laten vallen, maar daar hebben we van geleerd. Wij zijn graag bereid om met alle verbeterpunten in het achterhoofd, een mooi feest te organiseren’.

Geen uitzondering
Burgemeester Marina Starmans zat met de hele gang van zaken ook een beetje in haar maag. Daarom deed zij nog eens uitvoerig uit de doeken wat er allemaal gezegd en gedaan was. Van een eenmalige uitzondering wilde zij echter niets weten. ‘Wij hebben De Salamander aangewezen als vervangende locatie van De Cammeleur. Om allerlei redenen wil de DDDQ hier niet meer naar toe. We hebben toen een mogelijk alternatief aangedragen, maar de DDDQ had tijd nodig om dat goed te onderzoeken. We zouden nog een gesprek hebben, maar voordat dat plaats kon vinden, gaf de DDDQ aan dat ze besloten had alleen maar een prijsuitreiking te doen.’

‘Er was geen alternatief meer’
Martin Montens plaatste daar toch zijn kanttekeningen bij. ‘Het alternatief dat u aanbod was een feeesttent op ruim 5 kilometer afstand van Dongen. Om verschillende redenen bleek dit alternatief niet haalbaar. U zegt nu dat de DDDQ zelf de beslissing heeft genomen om alleen de prijsuitreiking te doen, maar het bestuur heeft dit moeten besluiten omdat er simpelweg geen alternatief meer was.’

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen