Gemeenteraad nu aan zet over verhuizing VV Dongen

Foto: PvH Vastgoed

De kogel is nog lang niet door de kerk maar het begin is wel gemaakt. Met het ja-woord van de leden van VV Dongen is de eerste stap gezet op de weg naar verplaatsing van de voetbalvereniging van sportpark De Biezen naar de Beljaartlaan. Maar voor het daadwerkelijk zo ver is, moet er nog heel wat water door de Donge vloeien.

Als eerste is nu het woord aan de gemeenteraad, want hoewel de mening van VV Dongen heel zwaar telt, is en blijft het de gemeenteraad die uiteindelijk beslist. En om de raad zo goed mogelijk te laten beslissen, werd tijdens een informatieavond niet alleen de voorkeur van VV Dongen gepresenteerd (het plan van PvH Vastgoed), maar ook de onderzoeken van de andere twee projectontwikkelaars, Van Wanrooij Projectontwikkeling en De Bunte Vastgoed. De leden van VV Dongen was alleen gevraagd om een ‘ja’ of ‘nee’ tegen het plan ‘Beljaartlaan, op advies van een werkgroep binnen de vereniging die alle onderzoeken grondig had bestudeerd.

Drie locaties: Beljaartlaan, Berlagestraat en Noorderlaan
De presentaties van de drie projectontwikkelaars over hoe het toekomstige ‘stadion’ voor VV Dongen er uit moet zien, waren niet zo heel erg verschillend van elkaar. Zes voetbalvelden, een aantal met natuurgras en een aantal met kunstgras, een fraaie kantine en sponsorhome, en natuurlijk up to date kleedkamers. Er was goed nagedacht over voldoende parkeergelegenheid ( ook voor bussen en fietsen ), het gebruik van duurzame en energiezuinige materialen, en voorkomen van geluids- en lichtoverlast. Het plan van Van Wanrooij was gemaakt voor de Noorderlaan en als het aan De Bunte Vastgoed had gelegen, was VV Dongen verhuisd naar een perceel aan de Berlagestraat, achter de ecologische zone, op een steenworp afstand van de huidige locatie.

Sportpark De Biezen wordt groene woonwijk
Verschil was er wel in de plannen voor herontwikkeling van het huidige sportpark. Daar hadden de projectontwikkelaars ook hun ideeën over moeten onderbouwen. De bouwplannen voor sportpark De Biezen zijn belangrijk, want met de opbrengst hiervan moet het nieuwe sportpark betaald worden. Uitgangspunt van de gemeente en VV Dongen is immers dat de hele ‘operatie’ niks mag kosten.

In de plannen van Van Wanrooij en De Bunte komen er zo’n 130-150 woningen in alle soorten en prijsklassen op het huidige sportpark met een prominente rol voor groenvoorzieningen. PvH Vastgoed gaat uit van zo’n 180 woningen, waarvan een paar blokken hoogbouw( 3 of 4 bouwlagen) aan de zijde van de Goselinglaan. Ook in dit plan is ruime aandacht voor groen. Over de kosten van herplaatsing verschilden de verwachtingen ook. Waar Van Wanrooij dacht met 6,5 miljoen de klus te kunnen klaren, hadden De Bunte en PvH eerder een bedrag tussen de 8 en 9 miljoen op hun netvlies.

Lokale ondernemers en een ‘extraatje’
Voorzitter Angela Janssens van VV Dongen wilde graag nog eens uitleggen waarom de club gekozen had voor het plan van PvH Vastgoed. ‘De locatie was voor ons heel belangrijk. Dicht bij een woonwijk, dat was onze wens. Wij willen niet afgelegen in een weiland zitten. De veiligheid van onze jeugdleden die ’s avonds vaak op de fiets naar trainingen komen, heeft daarbij ook meegespeeld.  PvH heeft verder toegezegd veel lokale ondernemers bij de uitvoering van het plan te willen betrekken en als extraatje heeft hij ons nog een bedrag van € 400.000 toegezegd om ons sportpark in te richten’.

Lange weg
Wethouder Piet Panis van Sportzaken had voor deze avond het laatste woord. ‘Er is nog een lange weg te gaan,’zo waarschuwde hij. Nu VV Dongen haar keuze heeft gemaakt, wil dat nog niet zeggen dat dit allemaal zo doorgaat. Er moet nog een heleboel tot in detail uitgewerkt worden, planologisch, juridisch, fiscaal en financieel. En natuurlijk hebben ook de omwonenden nog iets te zeggen. Er zullen ongetwijfeld nog heel veel vragen komen. De eerstvolgende stap is nu op 6 juli aan de gemeenteraad. Er is een voorstel in de maak en daar mag de raad dan zijn mening over geven.’

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen