Raad dringt aan op snellere start van bouw IKC in De Beljaart

Foto: Google Streetview

De Dongense gemeenteraad heeft een lans gebroken voor de Heilig Hartschool en aangedrongen op versneld realiseren van het IKC (Integraal Kindcentrum) de Beljaart. Met een nieuw IKC komt er een eind aan het ruimtegebrek, waar de school al enkele jaren mee kampt. Nu heeft Heilig Hart zijn leerlingen nog ondergebracht op twee locaties: in de school zelf en in een deel van het voormalige Azielzoekerscentrum.

Onlangs nog stuurde het schoolbestuur van Heilig Hart, de stichting Initia, een brandbrief naar de raad waarin aangedrongen werd op een snelle oplossing. De school zelf wilde noodlokalen bijplaatsen, maar daar zag de gemeenteraad niet veel heil in. Afspraak in Dongen is namelijk dat scholen met overbezetting gebruik maken van leegstaande lokalen bij andere scholen met onderbezetting.

Het aantal leerlingen dat naar de Heilig Hartschool wil, groeit nog steeds, zelfs meer dan verwacht. Dat zal de komende jaren alleen nog maar meer worden, omdat er in de Beljaart steeds nieuwe woningen (en dus ook gezinnen met kinderen bijkomen). Voor komend schooljaar staat de teller al op 360 leerlingen.
‘De school loopt echt over’

De plannen voor de bouw van een IKC in de Beljaart zitten al wel in de pijplijn, maar besluitvorming daarover zal pas vanaf 2020 in gang gezet worden. Dan moet er nog daadwerkelijk gebouwd worden en dan ben je vanaf nu al snel vijf jaar verder. En dat vond de raad toch eigenlijk ook wel een beetje te lang. Mieke Breugelmans: ‘Ik ben zelf eens gaan kijken bij Heilig Hart en het stroomt daar echt vol. We gaan pas besluiten nemen vanaf 2020. Kan dat niet wat sneller? Waarom duurt het toch zo lang?’ Ook voor Martin Montens van het Democratisch Podium en Annemarie van Eenennaam van het CDA mocht het allemaal wel wat sneller. ‘De school zit niet vol, maar loopt echt over’, zo schetste Montens de ernst van de situatie. ‘Laten we de bouw van het IKC alsjeblieft naar voren halen’.

Met onderwijspartners aan tafel
Maar dat was volgens wethouder Bea van Beers nog niet zo eenvoudig. ‘De raad heeft zelf besloten dat het College na 2020 met een Plan van Aanpak moet komen’, zo merkte ze fijntjes op. ‘ Maar wij zullen er alles aan doen om het sneller uit te voeren als dat mogelijk is, want wij erkennen de problematiek wel. We gaan eerst met de onderwijspartners aan tafel om een oplossing te zoeken voor het komende schooljaar. We hebben nu nog niet scherp in beeld wat de behoefte aan extra meters is van Heilig Hart en of die extra ruimte bij andere scholen beschikbaar is’.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen