Deze week zomerse temperaturen

Foto:

Het hemelvaartweekend zal droog verlopen met heel veel zonneschijn. Daarbij wordt het zaterdag en zondag op grote schaal zomers warm met maxima van 25 graden of meer. Vooral in het zuiden kan het zelfs tropisch warm worden, oftewel ruim 30 graden! Op Hemelvaartsdag moet de zon vooral in het oosten en noordoosten nog stapelwolken naast zich dulden. Vanaf vrijdag verlopen de dagen zonovergoten.

Voorafgaand aan Hemelvaartsdag is het deze week ook al overwegend droog en warm. Het fraaie weer danken we aan een krachtig hogedrukgebied boven onze omgeving. De exacte ligging van dit hogedrukgebied is bepalend voor de windrichting en daarmee voor de temperatuur. Wind vanaf zee is in deze tijd van het jaar altijd kouder dan wind vanaf land.

Vandaag voert een zuidoostenwind warme lucht aan. Het is vrij zonnig, droog en de temperatuur loopt op naar 21-24 graden in het noorden, 24 à 25 graden in het midden en 26 in de Zuid-Hollandse Duinen, Brabant en Limburg. Normaal is het eind mei 16 graden in het noorden tot 20 in het zuiden.

Dinsdag en woensdag staat er een vrij frisse noordwestenwind en wordt het vooral in de kustprovincies met 17-20 graden een stuk minder warm. Landinwaarts wordt het dinsdag alsnog 22 graden in Utrecht en 26 langs de oostgrens. Daarbij ontstaan flink wat stapelwolken. Een zeer lokale bui is in het uiterste oosten niet uitgesloten, maar de meeste plaatsen houden het droog. Woensdag hebben we een vergelijkbaar weerbeeld, ook in het oosten wordt het dan minder warm met maximaal 23 graden.

Hemelvaartsdag prima weer met zon en stapelwolken
Donderdag houden we een westen- tot noordwestenwind, maar deze wordt dan zwak tot hooguit matig en de aangevoerde lucht wordt een fractie warmer. De middagtemperatuur komt uit op 18-20 graden in het Waddengebied, 20-22 in het westen, 23 of 24 in het midden en oosten en 25 in Zeeland, Brabant en Limburg. Daarbij is het in het westen en zuidwesten vrij zonnig met slechts een enkele stapelwolk. In het oosten en noordoosten verwachten we een mix van zon en vooral begin van de middag flink wat stapelwolken.

Vanaf vrijdag zonovergoten en 25-30 graden op zaterdag en zondag.
Vrijdag draait de wind naar het noordoosten. De temperatuur valt dan een graadje hoger uit met in het uiterste zuiden al maxima van 27 graden. De lucht wordt droger en daardoor verdwijnen de stapelwolken grotendeels uit het weerbeeld. Zaterdag en zondag voert een oosten- tot zuidoostenwind zeer warme lucht aan, waardoor de temperatuur op grote schaal stijg naar 25-30 graden.

Een behoorlijk aantal berekeningen komt zelfs met tropische temperaturen van 30-33 graden op de proppen. In de zuidelijke helft van het land is de kans daarop 40%. In het uiterste noorden is de kans op tropische temperaturen een stuk kleiner. De zon schijnt zaterdag en zondag uitbundig. In de loop van zondag neemt de kans op een stevige onweersbui toe. Aan zee kan het zondagmiddag afkoelen door zeewind.

Zonkracht 7: binnen 15 minuten verbranden
Er wordt vanaf woensdag zonkracht 7 verwacht. Deze waarde wordt gemeten tussen 12:00 en 15:00 uur ’s middags. Een onbeschermde huid kan binnen vijftien minuten verbranden. Het is dan ook aan te raden om zeker midden op de dag zonnebrandcrème te gebruiken. Ook eind van de ochtend en eind van de middag is de zon al krachtig genoeg om bij langdurige blootstelling te verbranden. Vandaag en morgen wordt overigens zonkracht 6 verwacht. Daarbij kun je al in 15-20 minuten tijd verbranden.

Bron: Jaco van Wezel/weeronline

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen