Politiek Dongen op de bres voor feestavond Dongense Dorpsquiz (update)

Foto: Edwin Wiekens/Pix4Profs

De mededeling van het bestuur van De Dongense Dorpsquiz dat de feestavond/prijsuitreiking van dit evenement niet door kan gaan heeft bij politiek Dongen nogal wat vraagtekens opgeroepen.

Dongen.nieuws.nl vroeg alle raadsfracties om een reactie. De Volkspartij Dongen, het Democratisch Podium en de VVD hebben inmiddels hun mening gegeven. En die komt eigenlijk op hetzelfde neer: een slotfeest hoort bij de DDDQ en dat moet er dus ook komen.  Is de reactie va de VVD nog redelijk gematigd, die van de Volkspartij Dongen en het Democratisch Podium is bepaald niet mals.

Zowel de Volkspartij Dongen, met negen zetels de grootste politieke partij in de gemeenteraad, als het Democratisch Podium zijn zeer verbaasd en verrast dat de DDDQ dit besluit heeft genomen. Het bestuur zag zich hiertoe gedwongen, omdat de gemeente geen medewerking geeft aan de feestlocatie die de DDDQ had voorgesteld. De organisatie had haar oog op deze locatie (op industrieterrein Tichelrijt) laten vallen, met name omdat deze groot genoeg is om alle deelnemers in de gelegenheid te stellen bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn. In februari heeft zij hiervoor al een aanvraag bij de gemeente ingediend. In mei liet de gemeente weten, dat zij geen medewerking wilde verlenen.

Volkspartij Dongen: ‘ga opnieuw in gesprek’
‘Wij zijn verrast door het persbericht van de DDDQ organisatie. Blijkbaar heeft de afstemming met het college niet tot een oplossing geleid in het vinden van een geschikte locatie. Wij betreuren dit. Dongen is een unieke verenigingsgemeente en dat vraagt soms om unieke oplossingen. We hebben onze wethouder Piet Panis gevraagd om samen met het college opnieuw in gesprek te gaan met de DDDQ- organisatie. Met het doel om samen een oplossing te vinden voor een geschikte feestlocatie. De DDDQ is een prachtig evenement. Breed gedragen door de verenigingen. Met maar liefst 150 teams en meer dan 2000 deelnemers. De fractie van de Volkspartij Dongen is daar super trots op. Daar moeten we dan toch uit komen met elkaar!’zo laat fractievoorzitter René Jansen weten.

Democratisch Podium: ‘spoedige heroverweging van besluit’
Martin Montens van het Democratisch Podium heeft inmiddels ook al schriftelijk bij het College van B&W om opheldering gevraagd en dringt aan op een spoedige heroverweging van het besluit. ‘Ook ik heb afgelopen week met zeer grote verbazing kennis genomen van dit nieuws. Ik wil graag van het College weten wat de redenen zijn om geen medewerking te verlenen voor deze locatie.  Ik ben vooral verbaasd omdat twee jaar geleden een locatie op Tichelrijt wel gebruikt mocht worden voor Swing-It en dat nog wel op meerdere dagen.

Bovendien geeft het College wel toestemming aan o.a. Donckhuys voor een theatervoorstelling bij VV Dongen in het kader van Theater on Tour. Dit was en is in strijd met de para-commerciële verordening, die de gemeente zelf met de Sportfederatie en Horeca Dongen heeft opgesteld. Als dit nu mogelijk bij de DDDQ wel als argument gebruikt wordt, zou dat meten met twee maten zijn en dat is voor ons niet aanvaardbaar.

Zo’n groot succes als de DDDQ mag niet in de weg worden gestaan. De gemeente moet al het mogelijke doen om deze stichting bij te staan en met passende oplossingen te komen.
Zoals ik het bestuur van de DDDQ ken, zijn zij zich zeer bewust van verantwoordelijkheden, veiligheid en kwaliteit en zijn ze ook bereid om zich maximaal in te spannen om de veiligheid te garanderen. Zo’n initiatief, waaraan vele Dongenaren in groepsverband fanatiek meedoen en enorm veel plezier beleven, is uniek en dat moeten we en juist daarom ook faciliteren.  In Dongen doen (of deden) we toch alles SAMEN?’

Montens wil ook nog weten waarom er op een aanvraag van februari pas in mei uitsluitsel wordt gegeven.

VVD: ‘Samen afsluitingsfeest mogelijk maken’
VVD-fractievoorzitter Pieter Brooymans laat er evenmin twijfel over bestaan: er moet een slotfeest komen.  ‘Dat hoort inmiddels bij Dongen, een geweldig festijn met zo’n grote deelname.  Wij kunnen ons voorstellen dat een feest organiseren op het industrieterrein op bezwaren stuit. De Dongense VVD is van mening dat de horecaondernemingen en de ondernemers van Dongen samen in staat moeten zijn om een afsluitingsfeest van de DDDQ mogelijk te maken. Van de gemeente mogen wij verwachten dat hier zo veel als mogelijk steun aan wordt gegeven. Als het nodig is om de samenwerking te verbeteren, moet dit stevig worden opgepakt.
Volgend jaar is de nieuwe Cammeleur beschikbaar: we zien er al naar uit het feest daar te vieren’.

Lijst Breugelmans
Voor Mieke Breugelmans is het allerbelangrijkste dat de Dongense Dorpsquiz door kan gaan. Wat de feestavond/prijsuitreiking betreft denkt zij ‘dat er voldoende ruimte moet zijn in de gebouwen die nu dienen ter vervanging van de Cammeleur.’ En over het besluit van de gemeente om de voorgestelde locatie van de DDDQ af te wijzen: ‘Het is belangrijk om te weten op basis waarvan het College heeft besloten de locatie af te wijzen. Ongetwijfeld is die afwijzing gemotiveerd.

CDA: ‘Samen uit deze impasse komen’
Ook fractievoorzitter André Vonk laat weten verrast te zijn. ‘We hebben van de organisatie begrepen dat zij een locatie had gevonden om een feestavond/prijsuitreiking te organiseren waar alle deelnemers aan deze unieke quiz aanwezig kunnen zijn, zonder maximum leden per deelnemend team. Immers alle leden van de deelnemende teams beantwoorden de vele vragen en de prijsuitreiking/feestavond is een prachtig moment om alle deelnemers te ontmoeten.

Helaas heeft het college anders beslist en verleent ze geen toestemming om de prijsuitreiking/feestavond te organiseren in de voorstelde locatie. Wij vinden dit oprecht jammer en zijn benieuwd naar de reactie van het college waarom zij dit besloten heeft. De eerstvolgende raadsvergadering stellen we hier de vragen over. Ook het tijdspad dat er aan voorbijgaan is vinden we erg lang. In februari de aanvraag indienen en medio mei daarop pas helaas de negatieve reactie mogen ontvangen. Wij vinden dat het college in gesprek moet gaan met de organisatie van dit unieke evenement waaraan zoveel (oud)Dongenaren aan mee doen en breed gedragen is in Dongen.

In Dongen doen we alles samen, en samen moeten we uit deze impasse kunnen komen’

Partij van de Arbeid: ‘DDDQ zonder eindfeest, moeilijk voor te stellen’
‘Het kwam voor de PvdA-fractie als een verrassing dat de DDDQ organisatie geen eindfeest kan organiseren. Met nog maar twee edities is de DDDQ al tot een ware volkshappening uitgegroeid en ook wij als PvdA doen al vanaf het begin fanatiek mee. Een DDDQ zonder eindfeest, dat is moeilijk voor te stellen en doet geen recht aan alle vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de DDDQ. Waarom kan het niet in de Salamander worden gehouden zoals vorig jaar? En wat is de reden dat het niet op het industrieterrein kan? Is er een andere mogelijkheid? Via onze wethouder hebben we aan het college om een uitleg gevraagd en hopelijk leidt dat tot een oplossing voor dit jaar’, aldus fractievoorzitter Tonny Dijck in een reactie.

Reactie organisatie DDDQ
Na het vernemen van de reacties van de politieke partijen laat de DDDQ organisatie desgevraagd weten. “het doet ons goed om te zien dat DDDQ ook leeft bij de Dongense politici. Het is de insteek van de organisatie om op voorhand geen belemmeringen te moeten opwerpen voor wat betreft het aantal toegestane bezoekers bij de prijsuitreiking/ feestavond. Het moet een feest worden voor alle deelnemers die erbij willen zijn. In de door de gemeente aangedragen locaties is sprake van een begrenzing van het aantal bezoekers. Dat geldt vanaf 2018 overigens zeker  ook voor de nieuwe MFA. Navraag heeft ons geleerd dat daar in het meest gunstige geval plaats is voor naar schatting 1000 bezoekers. Dat betekent dat wij een groot aantal deelnemers zouden moeten teleurstellen en daar kiezen wij niet voor. Dat geldt overigens ook voor Sporthal de Salamander waar tevens sprake is van een begrensd aantal toegestane bezoekers. In de door ons aangedragen locatie speelt dat probleem niet. Daarom houden wij vast aan deze ruimte. Wat ons betreft dus een feest voor alle deelnemers en als dat niet kan of mag, geen feest.”

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen