Raad niet enthousiast over noodlokalen voor Heilig Hartschool

Foto:

De gemeenteraad staat vooralsnog niet te springen om extra noodlokalen te plaatsen bij basissschool Heilig Hart. Ze vindt dat de school maar zijn intrek moet nemen bij andere scholen in Dongen waar lokalen leeg staan.

Het bestuur van de school, de Stichting Initia, had in een brief aan het College de noodklok geluid over de huidige situatie. De school groeit letterlijk uit haar jasje. Voor het komend schooljaar worden 360 leerlingen verwacht en Initia denkt dat dat aantal in de toekomst alleen maar toe zal nemen; de school ligt immers dicht bij de Beljaart, waar veel gebouwd wordt en veel jonge gezinnen wonen.

Achterstallig onderhoud
Nu al heeft de Heilig Hartschool zijn leerlingen ondergebracht op twee locaties : op de school zelf en in een gedeelte van het voormalige Asielzoekerscentrum, dat op een steenworp afstand van de school ligt. Maar volgens het schoolbestuur is deze plek ook verre van ideaal. ‘De luchtkwaliteit is slecht, het is er in de zomer veel te warm en er is veel achterstallig onderhoud’.

Eerder al, in 2014, diende de Heilig Hartschool bij de gemeente een aanvraag in voor de plaatsing van twee noodlokalen als oplossing voor het ruimtegebrek. De gemeenteraad heeft echter afgesproken dat scholen die kampen met ruimtegebrek eerst gebruik moeten maken van leegstaande lokalen bij andere scholen in een straal van 2 kilometer. De Heilig Hartschool koos niet voor die oplossing en heeft toen de zolderverdieping laten verbouwen en daar extra lokalen gemaakt.  Op de achtergrond speelt ook de ontwikkeling van een nieuw Integraal Kindcentrum (IKC) Beljaart/Biezen mee. ‘Maar dat kan nog wel vijf jaar duren’, zo denkt het schoolbestuur en daarom heeft ze nu weer een aanvraag ingediend voor extra noodlokalen.

‘Plaats genoeg’
De gemeenteraad reageerde niet echt enthousiast. ‘Het verbaast ons dat Initia dit niet binnen z’n eigen organisatie oplost. Deze problemen spelen al heel lang’, zo reageerde Denise Kunst van de Volkspartij Dongen.  Pieter Brooijmans van de VVD was het helemaal met haar eens. ‘Wij vinden dat Initia zelf het initiatief moet nemen om ruimte te vinden. Er is nog plaats genoeg op andere scholen.’ Wethouder Bea Van Beers had wel wat meer begrip voor het verzoek. ‘Het klopt inderdaad dat we afgesproken hebben dat eerst gekeken moet worden naar leegstand bij andere scholen, maar nu lijkt de behoefte bij de Heilig Hartschool toch wat groter. Ik heb inmiddels met het bestuur gesproken en ook met de wijkraad en we gaan nu eerst eens goed bekijken hoeveel meters de school echt te kort komt en dan gaan we zien of andere scholen daar een passende oplossing in kunnen bieden.‘ Over het nieuwe IKC neemt de gemeenteraad in het najaar een besluit. Pas daarna kan het bouwproces van start gaan.

Door: Bernadette Klerx


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen