Hertog Janveld: buurt wil openbaar trapveldje in wijk behouden

Foto: CC0/Public Domain

De toekomst van het Hertog Janveld zal binnenkort duidelijk worden. Op dit moment voert sportwethouder Piet Panis gesprekken met diverse partijen en omwonenden over de toekomstige bestemming. Het Hertog Janveld is nu een openbaar trapveldje, waarvan dagelijks druk gebruik gemaakt wordt. Voetbalvereniging Olympia’60 wil het echter ook graag hebben, want zij kampt al jaren met een gebrek aan velden.

De buurt heeft alle begrip hiervoor, maar maakt zich ook sterk voor behoud van een openbaar trapveldje in de wijk.  Dat is de belangrijkste uitkomst van een ‘raadpleging’ bij omwonenden. De gemeente had omwonenden van de sportvelden om een reactie gevraagd. Twee bewoners, Marga Allard en Leonie van der Heem hebben vervolgens huis- aan- huis- gesprekken gevoerd en sporters en passanten om hun mening gevraagd. Ook is de wijkraad Oud-Dongen benaderd.

Eagle Shelter of DVVC
De bewoners gaven zelf al twee suggesties aan om een openbaar trapveldje voor de buurt te behouden: het terrein tussen het kanaal en de EagleShelter of gebruik maken van een voetbalveld van DVVC, dat zo’n 200 meter verderop ligt. Dit veld zou dan door Olympia ‘60 gebruikt kunnen worden, waardoor het huidige Hertog Janveld zijn openbare functie gewoon kan behouden. Het veld van DVVC verkeert bovendien in een prima staat van onderhoud. En bijkomend voordeel: het zou de parkeerdruk in Crispijnhof weg kunnen nemen, omdat bezoekers dan ook gaan parkeren bij DVVC. Bewoners hebben namelijk ook aangegeven dat de parkeerdruk de spuigaten uit loopt.

De buurt heeft nooit problemen gehad met het intensieve verkeer op de zaterdagen maar ook door de week neemt het autoverkeer toe. Het parkeerterreintje bij Olympia is dan echt onvoldoende. Automobilisten parkeren hun voertuig vervolgens op allerlei onveilige plekken in de smalle straten van Crispijnhof.

Besprekingen
De reacties van de buurt kwamen in de gemeenteraadsvergadering aan de orde.  ‘Ik zie de optie van het DVVC-veld wel zitten’, zo gaf Mieke Breugelmans al een schot voor de boeg. ‘Gaat het College hier op in’, zo wilde ze weten. Ook CDA-raadslid Rob Huijben was benieuwd wat er met de reacties gaat gebeuren.  Sportwethouder Piet Panis was daar heel duidelijk over. ‘We hebben brieven laten bezorgen met het verzoek om reacties. Nou, dan is het ook logisch dat we die suggesties ook meenemen in de besprekingen. Daar zijn we nu al mee bezig. We bespreken de mogelijkheden, maar ook de onmogelijkheden.’

Door: Bernadette Klerx

Reacties