Nog steeds onrust over ontwikkelingen bij kwekerij in ’s Gravenmoer

Foto:

De ontwikkelingen bij de kwekerij aan de Vaartweg 22 in ’s Gravenmoer blijven voor onrust zorgen bij een groep inwoners. De kwekerij is onlangs overgenomen door tuinbouwbedrijf Diepstraten, die er aardbeien wil gaan telen.

Omwonenden zijn met name ook verontrust over de plannen van de nieuwe eigenaar om op een perceel in de buurt van de kwekerij tien woonunits te plaatsen voor arbeidsmigranten.  Het Democratisch Podium en de VVD stelden in de raadsvergadering vragen over dit onderwerp.

Dag en nacht licht
‘Verontruste bewoners maken zich zorgen over de leefomgeving. Is zo’n tuinbouwbedrijf wel toegestaan binnen de bestaande vergunningen? Bovendien zou er dag en nacht verlichting blijven branden om de gewassen te laten groeien. Mag dit allemaal wel?’zo wilde VVD-raadslid Henny Vlasveld weten. Het antwoord van wethouder Bea van Beers liet aan duidelijkheid niets te wensen over. ’Ja, dat mag, want het perceel heeft de bestemming glastuinbouw. Iets anders ligt het bij de plaatsing van woonunits. We zijn nog aan het bekijken of dat op die plek kan en mag. En als het over de verlichting gaat: het bedrijf moet daar melding van doen en dat hebben ze ook keurig gedaan. ‘

Bijeenkomst afgeblazen
Martin Montens van het Democratisch Podium had vragen van een heel andere orde. Hij zette vooral vraagtekens bij de gang van zaken rondom de communicatie met de inwoners. Juist vanwege de onrust die al langer bestaat, had de gemeente bij de ondernemer erop aangedrongen om met de omwonenden in gesprek te gaan in een zogeheten ‘omgevingsdialoog’. Het bedrijf had daar wel oren naar en had bij de gemeente gevraagd welke omwonenden dan allemaal uitgenodigd moesten worden. Volgens Montens zou de gemeente het bedrijf daarop een lijst met huisnummers hebben verstrekt die bij de omgevingsdialoog meegenomen moeten worden.

Al snel werd echter duidelijk dat veel meer mensen naar deze bijeenkomst wilden komen. En dat was duidelijk niet de bedoeling. ‘Volgens informatie die wij hebben gekregen, heeft de gemeente signalen aan het bedrijf afgegeven dat er een grote opkomst verwacht kon worden. Daardoor heeft Diepstraten de omgevingsdialoog die voor 30 maart gepland stond, op het laatste moment afgeblazen’, zo vertelde Montens.

Het DP vindt het vreemd dat een gemeente vooraf aangeeft welke mensen wel en niet bij een omgevingsdialoog betrokken moeten zijn. De partij vindt dat alle belangstellenden welkom moeten zijn bij een omgevingsdialoog en vroeg om opheldering over deze gang van zaken.  ‘Er was inderdaad veel meer interesse, maar het ging hier om een
omgevingsdialoog en die is echt alleen maar bedoeld voor direct betrokkenen en direct omwonenden. Als je meer mensen mee wilt laten doen, dan moet je een informatieavond houden’, aldus de wethouder.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen