Spaanders: ‘Het Looiersplein….een gemiste kans’

Foto:

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (68) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met managementadvisering en coaching.

Bij het begin van dit nieuwe jaar, wens ik u allen veel geluk, voorspoed en vooral gezondheid.

Dat laatste is misschien wel als belangrijkste: gezondheid. Mijn schoonmoeder van 91 verblijft momenteel, na een val, in een revalidatiecentrum. Zoals het er nu uitziet, zal ze op niet al te lange termijn naar een verzorgingstehuis gaan. Dat is goed voor haar, maar nu komt het. Vindt maar eens een geschikte plaats. Je hebt een indicatiestelling nodig en daarna moet je concreet op zoek naar een plek. Dan kom je in aanraking met de bureaucratie die we ontwikkeld hebben in dit land. Als je op formulier X het vakje Y niet goed hebt ingevuld, kun je opnieuw beginnen. Als je de eigen bijdrage wilt berekenen, moet je wiskunde hebben gestudeerd.

Maar goed, stel, je bent door het traject heen. Dan blijkt dat je in de instelling geconfronteerd wordt met een onderbezetting wat het personeel betreft. Daarnaast moeten deze hardwerkende en betrokken mensen ook nog aan allerlei protocollen voldoen en zijn ze ook nog heel veel tijd kwijt met het verrichten van allerlei administratief werk als het invullen van lijsten, het bijhouden van de werkzaamheden en het zeer gedetailleerd afleggen van verantwoording over wat ze precies gedaan hebben. In de basis is daar niets op tegen, want een goede verslaglegging is belangrijk. In de zorg is vastlegging echter een doel op zich geworden. Daar gaan we in Nederland dus de fout in.

Ik onderschrijf het Manifest van Hugo Borst dan ook volledig. Er moeten 2 dingen gebeuren: meer geld voor “handjes aan het bed” en een realistische regeling van de administratieve processen. Mama is ondanks haar leeftijd nog redelijk goed bij de pinken en wij zitten er met zijn alle ook bovenop. Het zal met haar (overigens in Apeldoorn) wel goed komen. Toch; je houdt je hart vast.

Nu terug naar Dongen. Ik moet het gemeentebestuur een compliment geven voor de herinrichting van het centrum. De nieuwe bestrating en de nieuwe inrichting van de winkelstraten geeft veel meer dan voorheen het geval was, een gevoel van eenheid en van een echt – kleinschalig – winkelcentrum. Daar ben ik blij mee.

Wat me echter bepaald niet bevalt, is de inrichting van het Looiersplein. Voorheen waren, met name door de aanwezigheid van de platanen, de gebruiksmogelijkheden al beperkt. Nu door al die rare betonnen bakken en rommelige indeling, zijn er nauwelijks nog gebruiksmogelijkheden bij evenementen over. Persoonlijk vind ik dat heel jammer. Voorheen was het Looiersplein misschien niet al te gezellig, maar wel functioneel; nu is het rommelig en niet functioneel meer. Een gemiste kans. En…. waar blijft het mooie vrouwenbeeld dat destijds bij het vertrek van burgemeester Dosker geplaatst is? Dat gaat toch niet ergens weggestopt worden, mag ik hopen!!!!

De huizen die aan de Jan Mertenslaan worden gebouwd naderen hun voltooiing. Het zal fijn zijn als de inrichting van de openbare ruimte ook snel zal worden afgerond. Ik ben benieuwd hoe de parkeersituatie daar in de toekomst zal zijn. Ik vraag me af of er voldoende parkeerruimte komt. Wat me echter meer zorgen baart, is het feit dat je vanaf de Gerardus Majellastraat, nu in een ruk, door kunt naar de rotonde bij de voetbalvelden. Misschien is het verbeelding, maar ik ervaar dat er nu harder gereden wordt dan voorheen. Als dadelijk de tijdelijke bobbels in de Jan Mertenslaan verwijderd zijn, wordt het alleen nog maar makkelijker om hard te rijden.Ik vermoed dan ook dat er binnen nu en een jaar, verkeersremmende maatregelen genomen gaan worden. Volgens mij had men zich dit vooraf al moeten realiseren en de maatregelen bij de aanleg moeten treffen. Nu zal het er, naar ik verwacht, wel op neer komen dat de voorzieningen alsnog moeten worden aangebracht. Dat geeft natuurlijk weer veel overlast en moeten er extra investeringen worden gedaan. Zonde van het geld. Regeren is toch vooruitzien??

Op een punt heeft het college wel een vooruitziende blik gehad. Er is een besluit genomen om het beheer van de sporthallen onder te brengen bij De Vennen. Uiteraard zal men dit goed moeten regelen. Er zal een beheersovereenkomst opgesteld moeten worden waarin concrete afspraken over het beheer zelf moeten worden opgenomen. Maar misschien nog belangrijker: men zal in deze overeenkomst de financiën goed moeten regelen en heel goed moeten vastleggen wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe en waarover verantwoording moet worden afgelegd. Ik hoop niet dat de gemeente dit besluit ook meteen – impliciet – benut om bezuinigingen door te voeren. Ik zou zeggen geef De Vennen een eerlijke kans. De mensen die daar werken zijn zeer betrokken en deskundig. Geef ze de ruimte om ook van het beheer van de sporthallen een succes van te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen