Cinemaclub Dongen presenteert de film “Mao’s last dancer”

Foto:

Maandag 9 januari vertoont Cinemaclub Dongen de film “Mao’s last dancer” in het theater De Volckaert.

Li Cunxin wordt als elfjarige, wonend in een arm bergdorpje in het noorden van China, door de overheid uitgekozen om in Beijing te worden opgeleid tot danser. Dit alles speelt zich af in de tijd dat China gebukt gaat onder de strenge dictatuur van Mao Zedong. De dansopleiding weerspiegelt de revolutie; Li wordt door zijn docenten fysiek en mentaal afgebeuld waarbij geen verdriet getoond mag worden, want dat wordt gezien als zwakte. Zijn inspanningen worden beloond als hij door de Amerikaan Ben Stevenson wordt uitgenodigd voor het balletgezelschap in Houston.


Hij verlaat de oude wereld en komt in de nieuwe, waar hij ook nog eens verliefd wordt. Zijn verblijf is echter voor beperkte duur en wanneer hij terug moet begint hij de communistische ideologie van zijn vaderland in twijfel te trekken. Wil hij wel terug naar China? Regisseur Bruce Beresford maakt met Mao’s Last Dancer een prachtige vertaling van de autobiografie. De sprongen in de tijd verlopen soepel en het dansen in combinatie met de muziek is een lust voor het oog. Hoofdrolspeler Chi Cao, die in het dagelijks leven danser is bij het Birmingham Royal Ballet, overstijgt zijn danstalent. Clichés zijn nauwelijks aanwezig, want juist de combinatie van dans en het waar gebeurde verhaal geeft de film een extra dimensie.. Een aangrijpende film die je twee uur lang blijft boeien, ook degenen die niet van ballet houden.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Reacties