Bijzondere overdracht schilderij ‘Hertenjacht in de herfst’

Foto: Piet Eelants/dongenhomespot

 

Woensdag droeg burgemeester Marina Starmans het schilderij ‘Hertenjacht in de herfst’ over aan Leidenaar Pieter Jan Bijnen. Daarmee kwam dit prachtige kunstwerk weer terug in de familie waar het ooit allemaal begon. Het schilderij van de in Indonesië geboren Vlaamse schilder Henry Schouten heeft de afgelopen decennia verschillende eigenaren en locaties gekend. Het kunstwerk was ook blikvanger in de grote bijzaal naast de bar in de Cammeleur die ook wel bekend stond als Rembrandtzaal .

Daardoor werd het schilderij ook bekend bij vele Dongenaren. Het hing in de Cammeleur vanaf 1986 en werd in verband met de sloop veilig en goed opgeborgen onder gemeentelijke regie. Het college van B&W besloot onlangs het schilderij te verkopen.

Tijdens de overdracht vandaag vertelde koper Bijnen zijn persoonlijke verhaal over het kunstwerk. Het kunstwerk heeft een geschiedenis die begon bij zijn betovergrootvader Pieter Jan Wilhelmus Bijnen. Die kocht het schilderij in 1905 op een veiling in Vlaanderen voor 180 frank en nam het schilderij daarna mee naar Leiden waar hij studeerde. De koper van vandaag woont ook in die stad. Het schilderij verhuist overigens na  restauratie naar Hilversum waar de heer Bijnen een nieuwe woonstek heeft gevonden. De heer Bijnen vertelde dat het schilderij een tijdje zoek is geraakt. Via een krantenartikel in 2011 vond hij het kunstwerk weer terug in Dongen. De koper is onlangs jarig geweest .Zijn vader deed via de familie het werk cadeau aan zijn zoon. De familie is blij dat het schilderij nu weer in hun bezit is.

Burgemeester Marina Starmans bracht de Dongense historie van ‘Hertenjacht in de herfst’ nog even in herinnering. In 1954 nam de Dongense raad het besluit het schilderij aan te schaffen en vanaf 1986 hing het schilderij in de ‘rokerige’ Rembrandtzaal in de nu gesloopte Cammeleur .

Schilder Henry Schouten was als Joseph Klaas, de naam die hij als pseudoniem gebruikte, liefhebber van de natuur. Dat thema kwam dan ook veelvuldig in zijn werk terug . Hij maakte veel landschappen met daarin de dieren die er leefden .Zijn opleiding genoot de Vlaming aan de Academie van Brussel . Zijn leermeester Alfred Verwee was zijn grote inspirator . Schouten was volgens Vlaming en kenner Jos Klaus in de eerste plaats een vlotte realistische dierenschilder. Hij focuste op het schilderen van koeien, schapen, paarden, kippenrennen en dieren in de landelijke omgeving waar hij lange tijd woonde Maar hij schilderde eveneens boeren en herders in hun omgeving, een jager met honden, een drinkende paardenverkoper of een melkboerin met hondenkar. Hij schilderde ook een aantal stillevens met bloemen of gevogelte en fruit of een stilleven met vis en garnalen. Volgens deskundigen leveren de werken van de schilder bij veilingen behoorlijke bedragen op die liggen tussen € 2.000 en €5.000.

Met dank aan: Piet Eelants/dongenhomespot

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen