Spaanders is weer terug van vakantie

Foto:

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (68) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met managementadvisering en coaching.

Na mijn vakantie.

De afgelopen drie weken zijn mijn vrouw en ik op vakantie geweest. We zijn gewoon in Nederland gebleven en hebben, mede door het fantastische nazomerweer, enorm genoten. Heel veel gefietst en gewandeld en genoten van de schoonheid van ons land. U begrijpt dat mijn hoofd daarbij niet stond naar het schrijven van columns. Bovendien waren we voor het grootste deel van onze vakantie niet in Dongen en hebben dus ook niet het dagelijkse nieuws gevolgd.

Bij terugkomst lag er dus de bekende stapel kranten en post. Inmiddels heb ik de post weggewerkt en vrijwel alle kranten doorgebladerd. Een paar zaken vielen me op.

Het verschijnen van de programmabegroting 2017 is het eerste punt dat mij opviel. Wat ziet het er allemaal mooi uit. Een lagere rioolheffing, een eenmalige korting op de rioolheffing, een stijging van de OZB met “maar” 2% en andere gemeentelijke heffingen blijven vrijwel gelijk. Netto zal het alles opgeteld en afgetrokken, wel ongeveer op nul uitkomen, maar dat is in elk geval beter dan een forse verhoging van de OZB, zoals in 2015 het geval was. In een eerdere column heb ik het al gehad over de jaarrekening 2015. Daaruit blijkt duidelijk dat de voor dat jaar doorgevoerde structurele verhoging van de OZB, financieel-technisch achteraf, onnodig is geweest. Ik heb toen het voorstel gedaan om aan elk Dongens gezin en alleenstaande een waardebon te schenken, die verzilverd kon worden bij Dongense bedrijven. Dat het college dit niet aan de raad heeft voorgesteld, begrijp ik wel. Hoewel ik het op zich wel eerlijk zou vinden, ben ik wel blij dat men op een aantal punten, in het belang van de inwoners, extra geld beschikbaar stelt. Dan gaat het met name om extra geld voor sport en bewegen en meer geld voor zorg. Wat mij betreft, moeten Raad en College nu ook maar bewijzen dat het inderdaad beter gaat in Dongen en dat alle inwoners daar ook wat aan hebben.

Door het college werd ook gesteld dat men meer geld en energie zal steken in de doorontwikkeling van het centrum. Een goede zaak, die, gecombineerd met een verbetering van de economie hopelijk zal leiden tot een levendig centrum met goede winkels. Onderdeel daarvan is het project Binnenhoven bij de Aldi. Het blijkt dat hier middeldure woningen gebouwd zullen gaan worden. Dat is toch wel jammer, want er zijn veel jonge mensen die graag eigen huisvesting zouden willen hebben. Zij zijn aangewezen op de Woningbouwvereniging en op goedkope starterswoningen. Het is zaak dat hier door de betrokken maatschappelijke partijen, veel aandacht aan wordt geschonken. Het is een wezenlijk probleem voor veel jonge mensen en dat is toch voor de toekomst van onze gemeente een belangrijke groep inwoners. Ook zij verdienen goede en betaalbare huisvesting.

Het tweede punt Is het onderzoek naar een mogelijke verplaatsing van VV Dongen. In een eerdere column heb ik al voor een dergelijk onderzoek gepleit. Ik heb het toen, als alternatieve locatie, gehad over het huidige gebied met sportaccommodaties aan het kanaal. Aan de locatie die nu eveneens als alternatieve locatie wordt genoemd, het gebied aan de Noorderlaan, heb ik nog niet eerder gedacht. In principe is hier een woonlocatie gepland. Ik ga voorshands geen oordeel geven over welke locatie het beste is voor een verplaatsing van VV Dongen. Dat moet het onderzoek maar uitwijzen.

Waar ik wel over verbaasd was, is de gedachte dat een projectontwikkelaar het onderzoek zou willen uitvoeren. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente zich met een dergelijke belangenverstrengeling zou inlaten. Als je een dergelijk onderzoek wilt, laat je dat uitvoeren door een onafhankelijke en deskundige partij. Ik neem aan dat dit ook gaat gebeuren. Ik kan me eveneens niet voorstellen dat VV Dongen op dit punt de regie over de toekomst heeft. Ik denk dat die regie nadrukkelijk bij de gemeente ligt. Uiteraard staat het VV Dongen vrij om bepaalde oplossingen af te wijzen of een bepaalde mening te hebben. De regie ligt echter bij de gemeente en daar ligt uiteindelijk ook de verantwoordelijkheid om een dergelijke verhuizing gestalte te geven en procedureel af te wikkelen.

Nog een punt dat mijn aandacht trok was het feit dat de problemen in de 2e fase van De Beljaart met de verwarming en warm watervoorziening nog steeds niet zijn opgelost. Het punt trok weliswaar mijn aandacht, maar ik was niet verbaasd. Dit project heeft van het begin af aan onder een heel slecht gesternte gestaan; en dan zeg ik het vriendelijk. Nu volgt er dan wellicht een juridische procedure. Hopelijk leidt deze tot een oplossing, maar ik houd mijn hart vast voor de betrokkenen. Ik vrees dat ze nog een hele tijd met een slecht functionerend systeem zullen zitten.

Het laatste is dat ik kort wil stil staan bij het vertrek van Ton Zinger bij het Weekblad. Vrijwel mijn hele periode als gemeentesecretaris heb ik met haar van doen gehad en ook daarna hadden we zo af en toe nog wel contact. De contacten met Ton waren altijd heel goed. Ze was altijd heel vriendelijk. Vriendelijkheid was ook haar sterkste wapen om heel slim, bepaalde uitspraken bij je uit te lokken.
Ik denk dat ze voor de gemeente, voor veel verenigingen en instellingen een belangrijke rol heeft vervuld. Ze gaf je een podium om je aan de inwoners te presenteren en belichtte daarbij ook de achtergronden altijd heel goed. Ik wil haar hierbij een heel groot compliment geven voor de persoon die ze was (en is) en de manier waarop zij journalistiek bedreef. Informatie geven stond voorop, samen met respect voor de personen die het aanging. Veel geluk en goede gezondheid, Ton, bij al het werk dat je nog zult doen in het belang van de Dongense gemeenschap.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen