Huisbezoeken inzake hulp bij het huishouden in volle gang

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

In de week van 29 augustus zijn medewerkers namens de gemeente Dongen begonnen met de huisbezoeken in het kader van de hulp bij het huishouden. Een groep van 544 Dongenaren heeft in de zomerperiode een tweetal brieven ontvangen over de wijzigingen in de hulp bij het huishouden. In een van de brieven werd de inwoners gevraagd om per antwoordstrook te laten weten of hun persoonlijke situatie veranderd is sinds de laatste keer dat ze bij de gemeente Dongen hulp aanvroegen. Bij de inwoners die hebben aangegeven dat hun situatie anders is dan voorheen én bij nieuwe aanmeldingen komt een medewerker op huisbezoek. Tijdens het huisbezoek wordt de nieuwe situatie op waarde geschat en eventueel een nieuwe indicatie gesteld.

Inhuur extra professionals
Om alle huisbezoeken zo spoedig mogelijk te kunnen afleggen én er voor te zorgen dat inwoners die er recht op hebben zo snel mogelijk aan huishoudelijke hulp worden geholpen, heeft de gemeente Dongen, naast haar eigen medewerkers, ook gekwalificeerde medewerkers ingehuurd. “We hebben er alle vertrouwen in dat deze medewerkers adequaat werk leveren namens de gemeente Dongen. Op deze manier kunnen alle wijzigingen en nieuwe aanvragen snel doorgevoerd en afgehandeld worden”, aldus wethouder Piet Panis.

Herhaalde oproep
De gemeente Dongen heeft momenteel nog niet alle antwoordstroken terug ontvangen. De mensen die nog geen antwoordstrook hebben ingeleverd of terug gestuurd naar de gemeente Dongen kunnen dit alsnog doen tot en met 19 september.

Aanleiding
In 2015 is de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo 2015) in werking getreden. Voor Dongen was de nieuwe wet aanleiding om het beleid aan te passen door de hulp bij het huishouden niet langer onder de Wmo te laten vallen. Dat vertaalde zich naar het feit dat de 1e drie uur huishoudelijke hulp voor eigen rekening van de inwoner zijn met eventuele ondersteuning via de Bijzondere Bijstand. Echter, de Centrale Raad van Beroep (CRvB), heeft 18 mei jl. uitspraak gedaan over hulp bij het huishouden. Deze uitspraak verschaft helderheid over rechten en plichten van burgers en gemeenten. De rechter heeft bepaald dat hulp bij het huishouden wél onder de Wmo 2015 thuis hoort. Dit betekent concreet dat de gemeente Dongen de 1e drie uur (maximaal) ook voor haar rekening zal nemen.

Voorlopig
Deze nieuwe regeling op het gebied van huishoudelijke hulp geldt tot en met 31 december 2017. Per die datum lopen de huidige contracten met de huidige zorgaanbieders af en wordt bezien hoe daarna de hulp bij het huishouden geregeld gaat worden.

Meer informatie
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website www.dongen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen