4 mei 2016 – Herdenken in de gemeente Dongen

Foto:

Jaarlijks vinden op 4 en 5 mei in bijna alle gemeenten in Nederland lokale herdenkingen en vieringen plaats. De recente aanslagen in Brussel geven maar weer eens aan hoe belangrijk het is om te kunnen leven in een vrij en veilig land. Waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat en waar mensen veilig met elkaar kunnen samenleven. Het herdenken van onze doden en kunnen vieren van de vrijheid vinden veel mensen belangrijk. Ook in Dongen en ’s Gravenmoer is er dan ook veel belangstelling voor de 4 mei herdenkingen.

Wie herdenken wij 4 mei
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar vrijwel alle landen in de wereld bij betrokken waren, kwamen naast militairen voor het eerst ook grote aantallen burgers om. In Nederland herdenken we op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 herdenken we op 4 mei ook de Nederlandse slachtoffers van de oorlogssituaties en vredesoperaties die na de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Daarbij wordt de volgende tekst uitgesproken:

‘Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties’.

Jaarlijks vinden op 4 en 5 mei in bijna alle gemeenten in Nederland lokale herdenkingen en vieringen plaats. De recente aanslagen in Brussel geven maar weer eens aan hoe belangrijk het is om te kunnen leven in een vrij en veilig land. Waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat en waar mensen veilig met elkaar kunnen samenleven.

Het programma in De Cammeleur
Dit jaar is de 4 mei herdenking op woensdagavond vóór Hemelvaartsdag. In de Cammeleur spreken onder andere Jan Kersbergen namens het voormalig verzet, Jules Calis en Ton Kolsteren namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen en Rick Verkijk namens Hoop, de Evangelische Kerk Dongen. Ook de jeugd neemt deel aan de herdenking. Amber Marcelissen en Corneel Willemse lezen een gedicht voor. En de theatergroep Message levert voor de 2e keer een bijdrage met toepasselijke fragmenten uit hun theatervoorstelling van het afgelopen jaar ‘Licht in het duister’. De muzikale omlijsting in De Cammeleur en bij de bevrijdinsgkapel wordt verzorgd door de Blazers Compagnie Dongen.

Stille tocht en herdenking bij de Bevrijdingskapel
Na de viering volgt rond 19:30 uur een stille tocht via de Hoge Ham, Geer en Nieuwstraat. De tocht eindigt bij de bevrijdingskapel en wordt begeleid door leden van de Dutch Pipes and Drums uit Tilburg. Bij het monument volgen enkele toespraken, o.a. van de burgemeester, mevrouw Starmans-Gelijns.
Om 20:00u luiden de klokken en wordt de Taptoe geblazen, gevolgd door één minuut stilte. Na de kranslegging is er gelegenheid tot het brengen van een groet bij het monument en in de bevrijdingskapel.
De bijeenkomsten en herdenkingen zijn openbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen