Column Peter Verschure: Snoeitips

Foto:

Peter en Elly Verschure zijn eigenaar van de beroemdste tuin van Dongen (en misschien wel van Nederland) aan de Groenstraat. De belevenissen in deze tuin zijn al meer dan een jaar veelvuldig te zien en te horen geweest op radio en televisie waarbij Peter zijn passie voor alles wat de natuur voortbrengt op een aanstekelijke manier presenteert. In de tuin hangen ook diverse webcams die ervoor zorgen dat deze belevenissen 24 uur per dag live te volgen zijn via de website van ‘Beleef de Lente’. Peter schrijft in zijn column over zijn ervaringen in zijn eigen tuin en natuurlijk geeft hij als specialist zo nu en dan ook nuttige tuintips.

Naaktbloeiers in onze tuin.

In maart en dan naakt in de tuin te staan pronken Brrrrrrrr.., ik moet er niet aan denken. Maar onze voorjaarsbloeiers denken daar heel anders over, die staan letterlijk te springen om open te springen. Eerst netjes met blaadjes en bloemen samen keurig ingepakt in een knop en daarna als bloem alleen staan pronken op het nog kale hout, die familie noemen we dus de’’ naakt bloeiers’  Deze voorbodes van de lente zijn b. v. forsytsia, meidoorn, toverhazelaar,en natuurlijk onze fruitbomen

De snoeiperiode is per soort verschillend, je moet met snoeien niet alleen op je vingers letten maar ook bomen kunnen bloeden. In het voorjaar als er nog geen blad aan de boom zit komt al wel de voedingsstroom op gang via de worteldruk, wanneer je dan gaat snoeien kunnende voedingssappen via de snoeiwond wegstromen en kan de boom doodbloeden. Dat is vooral het geval bij de berkenboom , de druivenrank , de esdoorn en de notenboom.
Hortensia’s hebben al bloemknoppen aangelegd dus zorg er voor dat je alleen dood hout of oude takken wegknipt. Laat bij het knippen van lavendel altijd nog grijs blad aan de struik zitten.

peterv2

In de zomer kun je van de berkenboom wel een tak afk ippen  en er dan een flesje onderbinden, waarin dan het bekende berkenhaarwater wordt opgevangen, een vloeistof die volgens de detailhandel garant staat voor een prachtige haardos. Inmiddels ben ik ervaringsdeskundige …ik heb mijn hoofd ter beschikking gesteld van het zelfgewonnen stroperige goedje. Ik dacht goedkoop uit te zijn, maar dat is me duur komen te staan Ik heb twee flesjes shampoo opgeofferd om van het plakkerig zootje verlost te worden.

Snoeihout kan ook nuttig hergebruikt worden als vulling in een boeketje voorjaarsbloemen b.v. wilgenkatjes en magnoliatakken. Eigenlijk zijn alle kale snoeitakjes als we ze op water zetten binnen enkele dagen blikvangers in de kamer. Grotere takken zijn geschikt om achter in de tuin op te stapelen tussen enkele paaltjes. Het voordeel is je dat je niets hoeft af te voeren, het staat decoratief en vlinders vogels en egels hebben er beschutting aan en nestgelegenheid.

Zelf heb ik met kleinzoon Rick een paar actieve dagen achter de rug , we hebben van het snoeihout ons 5 meter hoge ooievaarsnest gerepareerd, en van de rest een ‘takkentent’ gevlochten. Een nuttige daginvulling vond de kleinzoon… hij zou er best nog een dag spijbelen voor over hebben om opa te helpen….geweldig zo’n opoffering.
0f het ooievaarsnest ook zo nuttig zal zijn waag ik zwaar te betwijfelen, want mijn vrouw en ik zijn de 65 al gepasseerd en zij heeft in eerder stadium al aangegeven dat ze niets meer met de ooievaar te maken wil hebben.

Snoeihout kan ook prima gebruikt worden om speelgoed van te maken ontdekte ik , dus kwam ik op het lumineuze idee om voor de kleinkinderen pijl en boog en voor ieder een katapult te maken. Ze waren wild enthousiast… de jongens tenminste; de volwassenen duidelijk minder. Binnen no time was het raak, dus eigenlijk mis …van vriendschap en broederschap was even niets meer te merken en ik moest alle zeilen bijzetten om verdere escalatie te voorkomen…en de familie band te repareren. “Gebruik de volgende keer de gesnoeide takken maar om een vlieger van te maken of een schepnetje om te vissen” werd me door de toegesnelde ouders geadviseerd .

Ja ik moet bekennen dat onze voorouders verstandiger met wilgenhout omgingen, die maakten er bezinkstukken van om onze dijken te verstevigen zodat we niet verzopen, en klompen zodat we niet van verwaandheid langs onze schoenen gingen lopen. Mij lijkt het verstandiger om gewoon rustig te gaan genieten van de mooie voorjaars bloesem van’’ de naaktbloeiers’’ in onze tuin .

peterv

Veel tuinplezier.
Peter

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen