VV Gestel trakteert VV Dongen op eerste nederlaag

Waar een aantal weken geleden nog werd gesproken over het ‘ongenaakbare’ VV Dongen lijkt het erop dat de dorpsgenoten onder de druk gaan bezwijken. Een druk die overigens pas in het team is gekomen na de uitstekende resultaten van de eerdere 16 wedstrijden.

Het geroutineerde VV Gestel (gemiddelde leeftijd 29 jaar) maakte korte metten met het angstvallige spel van VV Dongen en won terecht met 1-2. Het is de eerste nederlaag van dit seizoen voor de Kanaries. VV Dongen blijft koploper in de Hoofdklasse B en zal ervoor moeten zorgen dat het vormverlies en de daarmee opgelopen schade beperkt blijft wil het niet in de problemen komen. De marge op nummer twee OSS 20 is vooralsnog 4 punten, waarbij aangetekend dat VV Dongen nog een wedstrijd tegoed heeft tegen DESO (17 april).

De maand maart zal niet gauw vergeten worden bij VV Dongen. Drie thuiswedstrijden werden verliezend of gelijk afgesloten. De zelfverzekerdheid waarmee VV Dongen zijn tegenstanders normaal gesproken overrompeld lijkt volledig uit het team van Ron Timmers te zijn verdwenen. Daarmee geeft het team een signaal af naar de concurrenten. Acht wedstrijden voor het einde van de competitie neigt VV Dongen in de hoek te komen waar de klappen vallen.

Na het teleurstelde resultaat tegen Blauw-Geel 38 van vorige week verwachtten de supporters van VV Dongen een extra gemotiveerd team. Jaap van der Waarden keerde terug op het middenveld en Mart van Bree jr was de enige stand-in in de basisformatie van VV Dongen. Remon Koenen zit nog een wedstrijd van zijn schorsing uit.

Even leek het erop dat de krachten waren gebundeld want VV Dongen creëerde in de beginfase van de wedstrijd een aantal kansjes. De kansen kwamen vooral vanaf de zijkanten. Het ontbreken van doortastendheid en meedogenloosheid waren er de oorzaak van dat het net van VV Gestel niet kon worden gevonden. Centrumverdedigers Pelligrini en Bartels oogden traag maar waren beiden nietsontziend in de duels. Ook de logge linksback van VV Gestel Wesley Burhenne zette een tandje bij toen hij in de gaten kreeg dat hij met een behendige rechtsbuiten van VV Dongen te maken had.

Naast de fysieke kracht bij VV Gestel was het middenveld met aanvoerder Noijen heer en meester en wachtte geduldig op de fouten van VV Dongen. Het team uit Gestel liet het spel aan VV Dongen en probeerde met messcherpe counters VV Dongen te verrassen. De voorhoede met uitblinker Sidney Gapko en Carsley Mathida waren voortdurend dreigend. Met een paar speldenprikken wisten ze de twijfel in het team van VV Dongen te vergroten. VV Dongen begon naarmate de wedstrijd vorderderde te hinken op twee gedachten. Aanvallen of de verdedigende taken als prioriteit kiezen.

Van der Waarden oogde niet fit, Glenn Kools werkte hard maar had de eindpass niet in huis en Jorik Mijnhijmer was de gehele wedstrijd onzichtbaar. De enige die in de eerste helft dreiging veroorzaakte was spits Nassim Asrih. Hij kreeg in de 31e minuut een uitgelezen kans op VV Dongen te bevrijden van de ketenen die het zichzelf had aangemeten. Een steekbal door het centrum van de verdediging van VV Gestel nam hij subliem aan en draaide vervolgens kort weg. Daarmee verschafte hij zichzelf voldoende ruimte om een hoek uit te kiezen. Zijn poging ging echter recht in de handen van keeper Zaari. Ook op slag van rust beloonde VV Dongen zichzelf niet nadat een verre inworp vanaf rechts werd doorgekopt naar de tweede paal. De scrimmage op de doellijn werd gewonnen door de verdediging van VV Gestel. Pal na rust leek het er even op dat VV Dongen zichzelf had gevonden. Sterk startend en in een hoog tempo werd de verdediging van VV Gestel onder druk gezet. In de 50e minuut scoorde VV Dongen, maar de inzet werd afgekeurd voor buitenspel.

Daarna speelde VV Dongen zichzelf in de problemen. Een verloren bal in de 62e minuut kwam voor de voeten van spits Gapko. Het goudhaantje van de ploeg van Paul van der Paalen scoorde beheerst (0-1). VV Gestel hoefde eigenlijk niet veel meer te doen dan te wachten op de volgende fout van de Dongenaren. Die kwam in de 67e minuut. Jaap van der Waarden wilde een lange bal afleveren richting de spitsen. Zijn pass werd geblokt door een middenvelder van VV Gestel en de bal kwam plotsklaps voor de voeten van de vrijstaande Mathida. Met niemand in de buurt dompelde hij VV Dongen verder in de put (0-2).

De aanvallende wissels die Ron Timmers doorvoerde resulteerde in de 1-2 in de 86e minuut en even was er hoop op een gelijkspel, maar VV Gestel speelde de wedstrijd professioneel uit ging er terecht met de overwinning vandoor.

Aanstaande zondag 20 maart wacht er weer een zware tegenstander voor VV Dongen. In en tegen Vlissingen begint de wedstrijd om 14.00 uur.

Tekst: Frank van Heteren