Eerste WhatsApp-bord voor buurtpreventie onthuld in de Geer

Foto:

Burgemeester Marina Starmans-Gelijns heeft maandag 14 december het eerste WhatsApp-buurtpreventiebord in Dongen onthuld. Dat deed zij samen met Isa en Rav, twee jonge bewoners van de Geer, én wijkagent John van Hulst.

“We hebben dit bord speciaal ter beschikking gesteld om te laten zien dat er in de straat een WhatsApp-buurtgroep actief is. De ervaring leert dat dit preventief werkt”, aldus burgemeester Marina Starmans-Gelijns. Zij geeft aan dat de gemeente en de politie dit soort buurtpreventieprojecten toejuichen. “Het is fijn dat inwoners oog voor elkaar hebben. WhatsApp is een snel communicatiemiddel, waarbij je vlot verdachte situaties kunt melden. Met hulp van bewoners kunnen we een bijdrage leveren aan de veiligheid in de wijk en criminaliteit tegengaan.”

Initiatief
Peter Verharen, bewoner van de Geer, startte in de zomer de WhatsApp-groep van de Geer op. “Dat kwam eigenlijk na een wat dreigende situatie tijdens het uitlaten van de hond. Het was vroeg in de ochtend en ik bedacht me dat het handig zou zijn als ik op dat moment iemand om hulp had kunnen vragen. De situatie liep gelukkig goed af, maar kwam tijdens de jaarlijkse buurtbarbecue wel ter sprake. Voor ik het wist hadden we een groep van twintig bewoners die zich verenigden in WhatsApp-groep de Geer. We krijgen nog steeds nieuwe aanmeldingen.”

wa2

Completer beeld
De WhatsApp-groep wordt beheerd door Peter Verharen. Als iemand binnen de groep een verdachte situatie ziet, belt hij of zij eerst de politie. Daarna stuurt de bewoner een bericht naar de WhatsApp-groep, met de melding dat 112 is gebeld. Iedereen in de groep ontvangt een melding en is zo op de hoogte van de verdachte situatie. Als beheerder mailt Peter de berichtenreeks over een voorval door naar de politie. Daarmee kan een completer beeld worden verkregen.

Waardevol
Wijkagent John van Hulst ziet steeds meer WhatsApp-buurtpreventiegroepen verschijnen. In Dongen zijn er 5 bekend. Hij beschouwt het middel als waardevol. “De tips die we krijgen, kunnen bijvoorbeeld helpen om iemand op heterdaad te betrappen.” Voor de bewoners van de Geer had de wijkagent maandag diverse tips: “Wees concreet in de berichtgeving: wat is het kenteken, het signalement, de vluchtroute? Ga niet zomaar op een verdachte situatie af. En vertrouw op je onderbuikgevoel: zie je iemand bloemen verkopen bij oude mensen aan de deur? Bel de politie en stuur een WhatsApp naar de groep. Dan kunnen we nare situaties voor zijn.”
Heeft u een WhatsApp-buurtpreventiegroep in uw straat of wijk? En wilt u een bord aanvragen om deze vorm van buurtpreventie bekend te maken? Of wilt u meer informatie over het opstarten van een WhatsApp-buurtpreventiegroep? Neem dan contact op met Team Veiligheid van de gemeente Dongen via e-mail: [email protected].
Op www.dongen.nl leest u meer over de werking van WhatsApp-buurtpreventiegroepen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen