Geen ondergrondse afvalcontainers voor bewoners Grote Vaart

Foto: Jan Hof

De bewoners van de wijk Grote Vaart in Dongen-Vaart krijgen voorlopig geen ondergrondse afvalcontainers. Zij moeten het vooralsnog, zeer tegen hun zin, doen met de drie afvalcontainers die de meerderheid van de Dongense huishoudens ook krijgt.

De bewoners van de Grote Vaart hebben er nu spijt van dat bij de bouw van hun woningen een aantal jaren geleden, de aanleg van de ondergrondse afvalcontainers niet door is gegaan. Dat bleek uit het betoog van Roy Dankers, bewoner van de Grote Vaart. ‘De aanleg van ondergrondse containers is bij de bouw van onze wijk niet doorgegaan. Wij hebben daar toen niet echt bezwaar tegen gemaakt, want met de huisvuilzak waren wij ook tevreden. Maar nu krijgen we per 1 januari ineens drie bakken.

Er zijn veel woningen in onze wijk met een kleine tuin. Van die tuin blijft straks niet zoveel meer over. Sommige huizen hebben zelfs geen achterom. Die moeten dan met hun bakken straks door de voordeur. De Beljaart is gelijktijdig gebouwd met de Grote Vaart en daar zijn wel ondergrondse containers. Waarom worden wij niet hetzelfde behandeld? Dankers liet zijn pleidooi vergezeld gaan van 67 handtekeningen en de Volkspartij Dongen had al een motie klaarliggen om zijn argumenten te ondersteunen. Ook vanuit de PvdA, VVD en het CDA waren er vragen over de gang van zaken.’

Geen precedent scheppen
Wethouder Ad van Beek kon wel helderheid verschaffen.
‘Het College heeft destijds besloten om gedeeltelijk met ondergrondse containers te gaan werken en deels met bakken. Dat heeft te maken met de kosten. De raad heeft toen besloten dat alleen bij hoogbouw en nieuwbouw ondergrondse containers komen. Bij de overige woningen niet.

De kosten voor de aanleg van zo’n ondergrondse container worden altijd bij de inrichting van het bouwproject meegenomen. Dat was bij de Grote Vaart ook zo, maar dat project kwam financieel gezien heel moeizaam van de grond en daarom zijn die kosten voor de containers toen geschrapt. Kunnen we alsnog een ondergrondse container aanleggen? Ja dat kan, maar dat kost dan wel € 60.000. Ik vind het niet juist om ‘een kleine tuin’ of ‘geen achterom’ als argument te gebruiken, want dat geldt voor meer plaatsen n de Dongen en dan scheppen we een precedent’.

Haken en ogen
De Volkspartij besloot daarop na een schorsing de motie nog niet in te dienen. ‘We moeten het eerst nog eens bekijken. Er zitten toch nogal wat haken en ogen aan’, zo concludeerde raadslid Denise Kunst.

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen