Vereniging der Veteranen winnaar Songfestival

In de tot ‘Sterrekèèker’ omgedoopte Cammeleur werd zaterdagavond flink gefeest tijdens de 44e editie van het Songfestival oftewel het Gran Gala du Pee. Twaalf carnavalsverenigingen streden om de felbegeerde notenbalk en de eeuwige roem. Even na middernacht maakte prins Andreo LVII de naam van de winnaar bekend. De notenbalk komt dit jaar in handen van De Vereniging der Veteranen met hun nummer ‘We gaon ‘m raoke’ begeleid door de Aosumnoot.

De tekst van het winnende nummer is geschreven door Peter Verschure. De muziek is van Bart van Kerkhof. De tweede plaats was voor ZEP C.S. Kring van Elluf BUC en met het nummer ”t is waor!!’ en het podium werd gecompleteerd door de Begaojers met ‘Meej jou’. Ook De Veterinnen en de Pr. CV Astmarkwatsis bereikten de laatste vijf en daarmee een plek op de Peeceedee. De Vereniging de Veteranen legde ook beslag op de publieksprijs.

De avond werd geopend door de winnaars van vorig jaar: ZEP C.S. Kring van Elluf BUC met hun hit ‘Pak ’n pilske’. Daarmee kregen zij de stemming er al meteen goed in en was de toon voor de avond gezet. De muzikale opluistering en ondersteuning van respectievelijk Tostiband, De Duckers, Fluitje van een Band, Aosumnoot en Hoe Ist? zorgde ervoor dat alle deelnemers het beste uit zichzelf konden halen. Ook was er weer de mogelijkheid om met orkestband op te treden.

veterinnen

Leutklasse
Voor de deelnemers in deze klasse hun lied ten gehore brachten, was de zaal verder opgewarmd door vijf deelnemers in de Leutklasse, die speciaal voor deze 44e editie  in het leven was geroepen onder de naam ‘Blèr du Pee’. In deze klasse mocht je deelnemen door een nieuwe tekst op een oude melodie van minstens 11 jaar oud te maken en deze op het podium te zingen. Dit onderdeel werd gewonnen door De Veterinnen die een nieuwe tekst hadden gemaakt op ‘de grozzie van d’n buurvrouw’, in nederland bekend geworden door Ferry van den Zaande, maar oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië. Naast de Veterinnen, de CV bestaande uit oud-hofdames van stichting ‘de Peeënstekers’ deden ook de Vaortse Kloekers, SPV, de Dwaolichjes en Nog eentje dan mee aan het Blèr du Pee.

Wedstrijdklasse
De meeste deelnemers die deze avond optraden hadden een kort introductiefilmpje gemaakt en dat werkte zeker ook sfeerverhogend. De jury had geen gemakkelijke avond. Het niveau van veel nummers lag erg dicht bij elkaar en nadat alle twaalf verenigingen een keer hun liedje gebracht hadden, was het superspannend welke vijf deelnemers zich zouden gaan plaatsen voor de finale. Presentator Kees Hoevenaars, die deze taak samen met Han den Boer op een prima wijze op zich had genomen kwam met het verlossende woord. Geplaatst voor de finale waren de Veterinnen, De Vereniging der Veteranen, ZEP CS Kring van Elluf BUC, de Begaojers en Pr. CV Astmarkwatsis.. De nummers die de finale net niet haalden mochten er echter ook zeker zijn.

peerfrans

Finale
In deze finale zetten al deze deelnemers nog een keer hun beste beentje voor. waarna het wachten was op het oordeel van de jury. Voordat het zover was werd de publieksprijs uitgereikt aan de Vereniging der Veteranen met hun lied ‘We gaon ‘m raoke’. Met hun blinkende instrumenten, wapperende vlaggen en zelfs een vleugje choreografie veroverden zij de harten van het aanwezige publiek.  Toen Prins Andreo LVII even na twaalven de officiële uitslag bekend maakte bleek dat ook de jury als een blok gevallen was voor de Vereniging der Veteranen. De felbegeerde notenbalk ging voor de eerste maal in de historie naar deze club van oud-stichtingsleden daar zichtbaar blij mee waren. Natuurlijk zongen zij het winnende nummer nog een keer waarna het feest in de foyer van de Cammeleur en de stamcafe’s van de diverse verenigingen tot in de kleine uurtjes werd voortgezet.

Volledige uitslag

1e Blèr du Pee
1 De Veterinnen Tostiband Een Peeërin 211
2 Nogintjedan Hoe ‘ist In oos schôn Peeënrijk 202
3 SPV MP3 Heej, tis Carnaval 199
4 De Dwaollichjes Hoe ‘ist Verdwaold 197
5 Pr. CV De Vaortse Kloekers MP3 Geen bereik? 161

44e Grand Gala du Pee
1 Vereniging der Veteranen Aosumnoot We gaon ‘m raoke 232
2 ZEP CS Kring van 11 BUC Tostiband Tis Waor!!! 223
3 CV De Begaojers Fluitje van een Band Meej jou 220
4 De Veterinnen Tostiband Vruuger 207
5 Pr. CV Astmarkwatsis n.v.t. Ut Afbaklied 203
6 De Peevuurblussers Fluitje van een Band Aon de kaant! 199
7 Wie Fietst ‘R Aachter Oos Feestband De Duckers Dèggeworstlust! 197
8 Pr. KV KarnaValk Hoe ‘ist Noot verhuize 187
9 CV Appetjoek n.v.t. In de rij 184
10 ’t Auw Loof Tostiband Mijn prachtig Peejenrijk 184
11 Pr. CV de Bøxskusz n.v.t. Dikker Kebap 179
12 CV De Aonfluiting Eigen piano Doede meej Tante Kee 174

Publieksprijs
Vereniging der Veteranen Aosumnoot We gaon ‘m raoke

Bekijk meer foto’s in de fotoserie bovenaan dit artikel

 

 

Reacties