Is Dongen toe aan een lokale munt?

Foto: CC0/Public Domain

De VanDonge een beweging van en voor Dongenaren. De VanDonge stelt maatschappelijke vraagstukken aan de orde, ter discussie en debat met de achterliggende vraag wat Dongen daarmee kan doen of wat het voor Dongen betekent. Een van deze vraagstukken is: is Dongen toe aan een lokale munt? Discussieer mee op de bijeenkomst op woensdag 25 november in de Cammeleur

Wist u dat uw hypotheek ontstaan is door een simpele handeling in de computer van de bank? Wist u dat dit geld niet bestond voor u hierom kwam vragen? Wist u dat onze overheid zelf geen geld mag creëren en daarom haar staatsschuld bij banken moet lenen, die daarmee dikke winsten maken, terwijl wij als burgers en bedrijven de belasting moeten betalen die nodig is om deze rente te betalen? Er gaat een bizarre werkelijkheid schuil achter geld.

Een aantal leden van De VanDonge gingen, mede naar aanleiding van het landelijke burgerinitiatief Ons Geld (www.onsgeld.nu), op zoek naar de wereld achter ‘geld’. De VanDongenaren die deze zoektocht zijn gestart, zijn meerdere malen bijna letterlijk van hun stoel gevallen van verbazing bij wat ze ontdekten, terwijl ze beroepsmatig toch dagelijks met veel geld omgaan.

Ze kwamen echter ook opmerkelijke alternatieven op het spoor. Zo is in Oostenrijk een zeer groot lokaal geldsysteem bijzonder succesvol, is de Bristol Pound een aardige steun voor de lokale economie, rekent de JAK bank geen rente en zijn in Nederland op diverse plaatsen lokale geldsystemen opgezet.

Graag nodigen zij u uit om te komen luisteren naar onze bevindingen, ervaringen en ideeën. Ze zijn zeer benieuwd naar uw reacties en ideeën over de mogelijkheden rond dit ontluisterende thema. U bent van harte welkom op woensdag 25 november in de Cammeleur. Aanvang 20:00 uur, de zaal is open vanaf 19:30 uur.

Wilt u ook een b(r)oeiend vraagstuk aan de orde stellen, neem dan contact op via [email protected] of kijk op www.devandonge.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen