Opinie: ‘Debat peuterspeelzaalwerk: slechte film zonder happy end’

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

In een opiniërende bijdrage beschouwt Bernadette Klerx, politiek verslaggever van dongen.nieuws.nl, zo nu en dan de actuele zaken in de Dongense politiek. Deze keer laat zij haar licht schijnen op de “treurige soap” rondom de overgang van het peuterspeelzaalwerk naar de kinderopvang per 1 januari 2016.

Debat peuterspeelzaalwerk: slechte film zonder happy end
Het is weer een tijdje geleden dat een onderwerp zoveel commotie en emotie teweegbracht, maar de afgelopen weken was het weer zo ver: het peuterspeelzaalwerk. Dat wordt per 1 januari ondergebracht bij de kinderopvang. De Stichting Peuterspeelzaal Dongen is dan definitief verleden tijd. En erger: de peuterleidsters in dienst van deze Stichting staan op straat en juist dat nieuws kwam wel als een heel erg koude douche.

Al jaren was bekend dat het peuterspeelzaalwerk bij de kinderopvang ondergebracht zou worden. Is nu eenmaal rijksbeleid en dat moeten de gemeenten ook uitvoeren. Maar de gemeenteraad had daar steeds twee cruciale eisen bij gesteld: de eigenheid en kwaliteit van het peuterspeelzwerk moet behouden blijven en de leidsters moeten mee overgenomen worden.  Aan die laatste eis is sowieso niet voldaan en deskundigen, ouders en personeel blijven twijfels houden over de kwaliteit en eigenheid in de nieuwe structuur.

Iedereen in Dongen die het peuterspeelzaalwerk een warm hart toedraagt, kwam dus in opstand. Ouders, leidsters en grootouders togen tot twee maal toe in groten getale naar het gemeentehuis om hun protesten kracht bij te zetten. De publieke tribune barstte twee avonden uit zijn voegen, burgemeester Starmans kreeg een petitie met ruim 600 handtekeningen overhandigd en in totaal acht insprekers deden een dringend beroep op de gemeenteraad om het gewraakte besluit te heroverwegen. Daarvoor droegen zij zonder meer deugdelijke en inhoudelijk sterke argumenten aan.

In het hemd gezet
Waarom hebben zij dan toch het vervelende gevoel dat er niet echt naar hun geluisterd werd, althans niet door een groot deel van de raad? De mensen voelden zich na afloop van het raadsdebat afgelopen donderdag danig in het hemd gezet, niet serieus genomen, behandeld als een stelletje kleuters. De reacties op onze facebookpagina naar aanleiding van het debat liegen er niet om. ‘Een klucht’, ‘slecht toneelstuk’, ‘niet serieus genomen’, ‘niet geluisterd naar argumenten’, ‘walgelijk’, zijn zomaar wat kwalificaties die aan dit debat toegedicht worden. Kwalificaties die eigenlijk nog niet eens zozeer over het besluit op zich gaan, maar vooral over de manier van communiceren.

De mensen kregen het beeld bevestigd van politici ‘die toch doen wat ze willen’en ‘elkaar de hand boven het hoofd houden’. En het is niet eens zo raar dat ze dat denken. Het behoud van de coalitie bleek in deze zaak wel heel belangrijk. Tot in het extreme toe. Raadslid Mieke Breugelmans stelde vorige week netjes voor om het besluit toch nog eens te heroverwegen en werd zonder pardon uit de fractie gezet. Of ze moest haar woorden terugnemen en excuses aanbieden. Uiteraard ging Mieke daar niet op in, want zij wist op dat moment heel goed wat ze zei en stond en staat daar volledig achter. Haar oproep was ook helemaal niet zo vreemd, als je bekijkt hoe het proces is verlopen.

Communicatie rammelt
Het proces om te komen tot integratie was zeer zeker niet gemakkelijk. Dat staat als een paal boven water, maar met name in de communicatie rammelt het aan alle kanten. De wethouder kreeg ook volop verwijten hierover. Uit de betogen van alle insprekers bleek steeds dat veel te laat is gecommuniceerd dat het niet zou lukken om aan de randvoorwaaden te voldoen. Keer op keer is ook gemeld dat alles nog volgens plan verliep, terwijl al lang duidelijk was dat dat niet meer het geval was. De leidsters en ouders voelen zich aan het lijntje gehouden en belazerd. Wat dat betreft benadert de opmerking van Annemarie van Eenennaam dat dit een ‘treurige soap’ nog het best de realiteit.

Behoud coalitie
Alles voor behoud van de coalitie. Een raadslid dat uit de fractie wordt gezet bij de VVD, maar ook bij de Volkspartij Dongen deed zich een ‘ongemakkelijke’ situatie voor. Denise Kunst en Gert-Jan van Broekhoven waren ieder op hun eigen manier persoonlijk betrokken bij de peuterspeelzalen en besloten niet aan het debat deel te nemen. Tijdens het debat bevonden zij zich elders in het gemeentehuis. Toch benieuwd wat hun mening over dit onderwerp geweest zou zijn!

Teleurgesteld
Toen om 22.30 uur het debat was afgelopen en de pogingen van CDA, Lijst Breugelmans en Democratisch Podium om het besluit te herzien/ aan te passen geen steun kregen, kon de coalitie opgelucht ademhalen. De twee raadsleden van de Volkspartij konden weer aanschuiven en de burgemeester gaf het massaal opgekomen publiek de gelegenheid te vertrekken. Dat deden ze ook. Gedesillusioneerd en teleurgesteld in de politiek, in de mensen aan wie zij hun vertrouwen hebben gegeven, dropen zij af.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen