Cinemaclub Dongen presenteert: Timbuktu

Foto:

Maandag 16 november vertoont Cinemaclub Dongen de film “Timbuktu” in het Dongeparktheater van de Volckaert.

Regisseur Sissako heeft een schitterende en soms brute film gemaakt over de komst van de sharia in Mali en de bezetting van de legendarische stad Timboektoe door milities die de radicale islam met harde hand verspreiden en tussendoor de geschiedenis proberen uit te wissen door monumenten op te blazen. Het is een regelrechte aanklacht tegen extremisme, maar tegelijkertijd is de film poëtisch en genuanceerd.

Timboektoe is geen precieze reconstructie van een duister – en recent – hoofdstuk in de geschiedenis, maar eerder een meesterlijke verzameling personages en scènes, waarin de eeuwenoude, tolerante cultuur van Mali botst met het nieuwe gezag. Een gezag van diep gefrustreerde mannen die hun willekeurige, middeleeuwse voorschriften met geweld onderstrepen.

Bewapende mannen rijden op een brommer door de straten van een woestijnstadje, terwijl ze door een megafoon de nieuwe voorschriften brullen. Roken, voetballen, muziek maken is verboden; een vrouwelijke vishandelaar wordt gedwongen handschoenen te dragen, om zich niet bloot te stellen aan begerige blikken. De tirade van de vrouw doordringt ons van de absurditeit van de regels. En de regisseur gooit er nog een schepje bovenop in een prachtige poëtische scène waarin jongens zonder bal aan het voetballen zijn; het spel mimen.

Dit alles maakt Timbuktu een afgewogen, belangwekkend drama, met veel gevoel voor ritme, visuele spanning, muziek, taal en niet in de laatste plaats door trefzekere observaties, die tot nadenken stemmen.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Reacties