Wereldprimeur in Dongen: lichtcarillon Aurorean

Foto:

In juni 2014 was het exact 100 jaar geleden dat de eerste woningbouwvereniging in Dongen werd opgericht. Ter gelegenheid van dat jubileum biedt Casade (voormalig Vieya) een cadeau aan aan de inwoners van de gemeente Dongen. Dit bijzondere cadeau, een lichtcarillon met de naam Aurorean, krijgt zijn plaats in het centrum van Dongen. De symbolische overhandiging aan de gemeente Dongen vindt plaats op donderdag 19 november om 17.00 uur aan de Hoge Ham ter hoogte van het nieuwe hek naar het parkeerterrein van de Aldi.

Inzendingen
Vieya daagde de Inwoners van Dongen begin 2014 uit om mee te denken over het cadeau.  Er kwamen vele inzendingen binnen, van ooievaarsnest tot speeltoestel, van fontein tot een hekwerk bij park Vredeoord en van een kunstwerk tot AED’s, veel verschillende voorstellen passeerden de revue. Een onafhankelijke jury, bestaande uit: Sander Spiering (Teamleider Realisatie en Beheer gemeente Dongen), Pieter den Boer (voormalig bestuurslid Heemkundekring), Claartje De Nijs (coördinator Stichting Richting), Hans Zimniak (film- en documentairemaker), Bart van Kerkhof (dongen.nieuws.nl) en Ria Verboven (Bewoners Belangen Vereniging) kwam enkele keren bijeen om de inzendingen uitvoerig te besrpeken. Er werd gewikt en gewogen, getoetst op uitvoerbaarheid en haalbaarheid en uiteindelijk werd de jury geïnspireerd door de inzending van een carillon.

Omdat Dongen geen traditioneel centrum en historie heeft als het een carillon betreft, vond de jury dat het wel een moderne variant moest worden. Lichtvormgevers uit ’s Gravenmoer kreeg de opdracht hier een uniek ontwerp voor te maken. En dat is gelukt. Licht, muziek, ontmoeting, het komt allemaal samen bij het Aurorean, een bijzondere toevoeging aan de inmiddels opgeknapte Hoge Ham. Winkelend publiek en wandelaars kunnen, zittend op een bankje, het lichtspel aanschouwen.

lichtcarillon

Primeur
Nog nergens ter wereld (!) is een object als dit te vinden. Uniek en speciaal voor Dongen ontwerpen. Gebaseerd op een carillon en daarom met maar liefst acht lichtkappen en de mogelijkheid muziek te laten horen.

Auroreon
Mensen die Aurorean (ook wel Noorderlicht genoemd) in werkelijkheid hebben meegemaakt, spreken van een onvergetelijke, fantastische ervaring; een fascinerend kleurenspel van bewegende lichtsluiers. De ervaring brengt je een immens geluksgevoel, je bent voldaan en tevreden, het is het mooiste dat je ooit te zien zal krijgen. Het wordt gezien als een van de wonderen van deze wereld. Het concept aurorean heeft een directe relatie tot het Noorderlicht op het noordelijk of zuiderlijk halfrond. Kleuren wisselen en patronen bewegen, er ontstaat een wondere omgeving met een eigen identiteit in de openbare ruimte.

Licht
Door het kiezen van wisselende kleuren en patronen op de grond ontstaat een omgeving met eigenheid. Door de oplichtende kappen (met een verwijziging naar een traditioneel carillon) en wisselende kleuren en patronen op de grond ontstaat een omsloten omgeving in de openbare ruimte. Kleuren en patronen kunnen naar eigen wens aangepast worden. Speels, gezellig, knus of intiem, je kan alle sferen opwekken door het licht in de juiste stand te dimmen.

Muziek
De beheerder kan het geluid eenvoudig instellen. Rustige muziek in de ochtend, vrolijke muziek tijdens de dag, rustgevende gedichten in de avond en geen geluid in de nacht. Ook kan tijdens feestdagen de muziek eenvoudig en naar wens worden aangepast. De beheerder kan toestemming verlenen om het geluid te beïnvloeden. Word jij rustig van fluitende vogeltjes of wil jij geluid van de branding van de zee? Alle geluiden kunnen voorbijgangers door middel van een telefoon met internetverbinding zelf oproepen. Hoe? Er komt een instructie bij het Aurorean te hangen waar men kan lezen hoe deze te bedienen is.

————————————————————————————————————

voordeelknaller01

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen