VV Dongen gaat op voor eerste echte test

Foto:

Zondag 1 november 14.30 uur speelt VV Dongen op Sportpark de Biezen tegen VC Vlissingen. Een competitieduel met enorme belangen, want zowel Vlissingen als VV Dongen staan aan de vooravond van het laatste duel in de 1e periode op een gelijk aantal punten (7-17). VC Vlissingen heeft een beter doelsaldo dan VV Dongen en zal aan een gelijkspel genoeg hebben. VV Dongen moet winnen om haar eerste prijs van het prille seizoen te pakken.

Deze jaargang is voor alle ploegen in de Hoofdklasse belangrijk. Volgend seizoen zal er een 2e Divisie worden toegevoegd onder de huidige Eredivisie en Jupiler League. Doel van deze wijziging vanuit de KNVB is om een promotie en degradatie in de top van het Nederlands voetbal te verplichten. Onder de huidige regeling hoeven de kampioenen van de Topklasse (amateur zaterdag en amateur zondag) niet te promoveren naar de Jupiler League. Door de toevoeging van de 2e Divisie, boven de huidige Topklasse zal deze regeling vervallen en zal bij een kampioenschap in de Topklasse het team doorschuiven naar de 2e Divisie en zullen degradanten uit de Jupiler League ook in deze divisie moeten uitkomen.

Deze 2e Divisie zal volgend seizoen bemand moeten worden, waardoor er een versnelde promotieregeling in werking is gesteld. Daardoor zullen de periodekampioenen van de klassen onder de Topklassen geen lange play-offs hoeven te spelen maar spelen na loting een beslissingsduel, waarna de winnaar promoveert. Uiteraard is de korstte weg het kampioenschap in de klasse, maar een periodekampioenschap is dit seizoen heel veel waard. Uiteraard heeft de nieuwe regeling veel consequenties, want het betaalde voetbal wordt vermengd met verenigingen uit het amateurvoetbal. Vele geledingen binnen de KNVB (vooral de amateur-tak) hebben dit veranderingsproces bekritiseerd en bediscussieerd en nog steeds zijn er verenigingen die niet akkoord gaan met de nieuwe regeling. Vooralsnog is de beslissing genomen.

Op sportief vlak des te interessanter. Veel verengingen willen blijven strijden op het niveau waarop het nu speelt. VC Vlissingen en VV Dongen hebben deze ambitie, want een verblijf in de Hoofdklasse volgend seizoen kan worden gezien als een verkapte degradatie. Vorig seizoen ging VC Vlissingen in de finale wedstrijd om promotie naar de Topklasse met 3-1 ten onder tegen het Haagse HBS. Wel wonnen de Zeeuwen de districtsbeker.

Veel overeenkomsten tussen VV Dongen en VC Vlissingen. De ploegen komen elkaar zo nu en dan tegen, maar dan gaat het wel om iets. In het voor VV Dongen succesvolle seizoen 2009 – 2010 speelden beide verenigingen de finale om de districtsbeker. VV Dongen won in Oosterhout met 2-0. Vorig seizoen verloor VV Dongen in de 5e ronde van de beker en wist zich daardoor niet te plaatsen voor de kwartfinales. Het werd 1-2 voor VC Vlissingen in een uiterst boeiend duel.

Doorbordurend naar het duel van zondag kan er gezegd worden dat er bij VC Vlissingen weinig mutaties hebben voorgedaan in de selectie t.o.v. de vorige jaargang. Technisch vaardige spelers als Abdul Abdenbi, de gebroeders Bouzambou (beiden internationals voor het Nederlands zaalvoetbalteam) en Etienne Mallie zijn mannen om rekening mee te houden. Absolute uitblinker bij VC Vlissingen is spits Josimar Pattinama. De beweeglijke spits was vorig seizoen goed voor 36 doelpunten uit 35 duels. Hij heeft weinig ruimte nodig om het de verdediging van de tegenpartij moeilijk te maken. Kort draaiend, sterk aan de bal, hard schot en een uitstekend inzicht. Voor de liefhebbers een man waarvoor je naar het voetbalveld gaat.

Bij VV Dongen is iedereen nagenoeg fit en zijn er geen schorsingen. Dat geeft trainer Ron Timmers de kans om zijn beste opstelling tegen de Zeeuwen neer te zetten. Afgelopen weekend kregen een vijftal vaste waardes rust. Remon Koenen speelde een helft tegen RKTVV. Twee voetballende ploegen in een heerlijke ambiance. Een topper om naar uit te kijken en om bij te wonen. De thriller begint om 14.30 uur op Sportpark de Biezen.

door: Frank van Heteren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen