Leuk om te geven en te krijgen:  ’t Donges Léesplangeske

Foto:

Wilt u uw ouders, grootouders, familie, vrienden of kennissen eens een keer verrassen met een uniek cadeautje met een Dongens tintje? Stop dan maar met zoeken want nu is ie te koop: ’t Donges Léesplangeske. Een authentiek Dongens product vol nostalgie. Leuk om vast te houden en naar te kijken maar ook een sieraad aan de muur. ’t Donges Léesplangeske is te koop in de webshop www.dongensedingen.nl. Herinneringen aan vroeger tijden komen vanzelf terug met dit artikel wat nu door dongen.nieuws.nl in een tastbare versie uitgebracht is.

Initiatiefnemer Bart van Kerkhof legt uit: ” Al jaren heeft Heemkundekring ‘De Heerlyckheit Dongen’ een dialectgroep onder de naam ‘Donges PlatVorm’. Deze werkgroep is druk doende om de Dongense taalschat vast te leggen en levend te houden. In dat kader heeft de dialectgroep in het verleden ter gelegenheid van een editie van ’t Donges Dictee een Dongens leesplankje gemaakt. Dat ‘Donges Léesplangeske’ werd daarna niet vaak meer actief gebruikt maar kwam wel regelmatig opduiken op de diverse websites en facebookpagina’s die zich bezighouden met de historie van Dongen.”

lees2

Van Kerkhof benaderde de dialectgroep en het bestuur van de heemkundekring met het verzoek het leesplankje uit te mogen brengen in een tastbare versie. “Dit verzoek werd positief ontvangen, temeer omdat hiermee de belangstelling voor het Dongense dialect weer een extra steun in de rug zou krijgen” aldus Bart. De dialectgroep heeft de door hen gemaakte leesplank daarop ter beschikking gesteld en in een zorgvuldig proces is deze in onderdelen met de nieuwste technieken gedigitaliseerd door het Dongense bedrijf D2P en op een professionele wijze verwerkt tot de prachtige uitvoering van ‘t Donges Léesplangeske, gedrukt op berkenhout van 9 mm dikte.

’t Donges Léesplangeske  heeft een standaard afmeting van 21 x 30 cm maar is ook in grotere formaten te bestellen. Het plankje zit, samen met een bijgeleverd ophangsysteem, degelijk verpakt in een passende doos  met daarop een fraaie  afbeelding van de inhoud. In de doos zit een inlegvel met daarop wat achtergrond-informatie over ’t Donges Léesplangeske  en leesplankjes in het algemeen. Ook leuk voor de decemberdagen. Voor bedrijven is er de mogelijkheid om een eigen logo te laten toevoegen op het leesplankje.

De webshopprijs van ’t Donges Léesplangeske  bedraagt € 18,95. Bestellingen in Dongen of ’s Gravenmoer worden gratis thuisbezorgd. Voor verzenden naar adressen elders binnen Nederland is er een speciaal tarief van € 4,95.  Meer informatie en bestellingen: www.dongensedingen.nl