Etsen van Sam Parabirsingh te koop

Uitsnede uit l'elegance des cultures
Uitsnede uit l'elegance des cultures
Foto:

Twaalf jaar geleden overleed heel plotseling de bekende Dongense Kunstenaar Sam Parabirsingh. Nog regelmatig krijgt zijn echtgenote verzoeken tot aankoop van werken van Sam. Daarom heeft ze onlangs besloten alsnog een deel van de in haar bezit zijnde werken te verkopen.

Sam Parabisingh werd op 30 oktober 1943 geboren op Curaçao. Van jongs af aan was hij op het voor hem zo vertrouwde eiland bezig met tekenen en schetsen. Hij was van kinds af aan geboeid door de grootsheid en schoonheid van de wereld en zijn bewoners. Ondanks zijn liefde voor tekenen en schilderen, besloot Sam op 17 jarige leeftijd naar Nederland te vertrekken. In Dongen volgde hij de kweekschool. Hoewel hij daar zijn hoofdakte heeft gehaald, won zijn echte passie voor de scheppende kunst het van het perspectief op een baan als hoofdonderwijzer. Hij ging een opleiding volgen aan het Koninklijk Instituut voor de Schone Kunsten in Antwerpen.

Sam-Parabirsingh-in-atelierNa afronding van deze opleiding heeft hij een aantal jaren les gegeven als docent tekenen op de HAVO in Dongen. Daarbij vulde hij zijn vrije tijd met tekenen, schilderen en etsen. Hij verbeeldde daarmee het leven zoals hij het ervoer, in de vorm van kunst.

Van Curaçao naar Nederland
Na een korte periode op Curaçao en het behalen van de akte MO-Nederlands ging Sam weer in Dongen wonen. Vanaf dat moment vulde hij zijn leven met het maken van kunst; hij werd kunstenaar van beroep. Zeker in het begin betekende dit een tamelijk onzeker bestaan. Sam zette echter door. Hij bleef kunst maken en hield vast aan zijn droom. Dat doorzettingsvermogen kenmerkte hem, samen met zijn werklust. Die combinatie leidde uiteindelijk tot succes.

Ontwikkeling als kunstenaar
Meer en meer werd zijn werk bekend en geliefd bij een groot publiek. Hij kreeg de kans om regelmatig tentoonstellingen te organiseren en zijn werken in galerieën te tonen. Dat gaf hem een extra stimulans om zich steeds verder te ontwikkelen en werken te produceren die uiting gaven aan zijn betrokkenheid bij de wereld, de mensen en de natuur.

sam2Sam leeft verder in zijn werken
Sam was een levensgenieter, die niet alleen als kunstenaar, maar ook als mens geliefd was. Het was dan ook een grote schok toen hij op 3 november 2003 plotseling overleed. Hij liet een groot oeuvre na van tekeningen, schilderijen, etsen en beelden. Veel ervan is gelukkig in het bezit van particulieren bedrijven en organisaties.

Een groot deel van de totale nalatenschap heeft nu echter al ruim 12 jaar in opslag gelegen. Zijn echtgenote Thea vindt het belangrijk dat de liefhebbers van het werk van Sam alsnog van deze werken kunnen genieten. Dat doet recht aan Sam als kunstenaar en geeft respect aan hem als persoon. Op de website www.sam-parabirsingh.nl is te vinden om welke werken het gaat en hoe eventuele belangstelling voor de aankoop van een of meer van de werken kenbaar kan worden gemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen