Gemeente plaatst bladkorven

Foto:

De herfst is weer aangebroken en dat betekent dat er weer veel blad van de bomen gaat vallen. De gemeente Dongen doet haar best om dit op te ruimen en de overlast zoveel mogelijk te beperken. Het gevallen blad kan weer verzameld worden in één van de 100 bladkorven die vanaf 12 oktober 2015 geplaatst worden. Wanneer er zoveel blad van de gemeentelijke bomen in uw tuin valt dat u het niet meer zelf kunt verwerken of in de groenbak kunt deponeren, kan een bladkorf een uitkomst bieden. Doordat de bladeren in een korf zitten, waaien de bladeren niet weg.

Locaties
De locaties van de bladkorven zijn gekozen op basis van ervaringen uit voorgaande jaren. Het kan zijn dat u voorgaande jaren een bladkorf in uw straat had staan en nu niet meer. De reden hiervoor is dat is gebleken dat deze korf niet voldoende of niet op een juiste manier werd gebruikt. Ook stond er een aantal korven op een onhandige plek waardoor ze niet gemakkelijk leeg te maken waren. Deze zijn verplaatst naar een andere locatie. Tijdens het seizoen worden de bladkorven niet verplaatst of uitgebreid.

Uitsluitend bladeren
Belangrijk is dat er alleen bladeren in de bladkorven gedeponeerd worden. Dus geen ander (groen)afval zoals bijvoorbeeld snoeiafval! Dit is te grof en kan niet opgezogen worden door de machine.

Leeg maken
Het leegmaken van de bladkorven gebeurt 1 keer per week, op enkele locaties 2 keer per week.

Let op:
• Losse bladhopen naast de korven worden wegens tijdgebrek niet meegenomen.
• Wanneer wordt geconstateerd dat er niet alleen blad in de korf zit, wordt deze niet leeggemaakt. De korf wordt pas weer leeggemaakt, wanneer al het andere materiaal dan blad eruit verwijderd is.

Blad als tuinbemesting
Blad wordt vaak gezien als afval dat uit de tuin verwijderd moet worden. Op het gazon of in de vijver is dat ook het geval, maar blad tussen de beplanting is een prima grondbedekking. Een laag van maximaal 10 centimeter blad is uitstekend geschikt om vaste planten te beschermen tegen de vorst en het tegengaan van onkruid. Ook is het een goede leefomgeving voor onder andere wormen en vogels.

Blad als compost
Ook kan het gevallen blad (met uitzondering van eiken- en beukenblad) gecomposteerd worden. Dat werkt als volgt: stop de natte bladeren (of zelf nat maken) in een vuilniszak met een handje kalk er doorheen (dit versnelt het verteringsproces en verhoogt de zuurgraad). Stamp daarna het blad aan en bind de zak dicht. Prik enkele gaatjes in de zak en zet de zak weg tot het voorjaar. U heeft dan een prachtige bladcompost die u tussen de beplanting uit kunt strooien.

Meer informatie

Heeft u vragen of meldingen over een bladkorf? Gebruik dan de BuitenBeter app. Let op: tijdens het seizoen worden de bladkorven niet verplaatst of uitgebreid. Heeft u een locatieverzoek? Geef dat dan aan ons door via het algemene telefoonnummer 14 0162. Wij nemen uw verzoek mee voor het seizoen 2016-2017.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen