Dongense VVD wil aandacht voor schone brandstof in Dongen

Foto: CC0/Public Domain

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de toekomstige brandstof voor auto’s, bussen en vrachtwagens zonder schadelijke uitlaatgassen. De Dongense VVD wil dat Dongen in Hart van Brabant aansluit bij deze ontwikkeling. “Meedoen aan een proef met waterstof zou goed zijn voor onze locale economie waarin logistiek een belangrijke rol speelt” aldus fractievoorzitter Pieter Brooijmans

Energie van de toekomst
“Er wordt volop ervaring opgedaan met elektrisch rijden” zegt Brooijmans. “De accu’s zijn echter zwaar en het opladen duurt lang. Ook de afstand die je ermee kan rijden is nog beperkt. Het Tilburgse Tesla is wel voorloper op dit gebied.  Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van brandstofcellen die op waterstof werken. Ze leveren elektriciteit en produceren daarbij als enige ‘afval’ volledig schoon water.”

“Met de geleverde elektriciteit kan een voertuig worden aangedreven. Waterstof wordt met behulp van elektriciteit gewonnen uit water en kan, net als LPG, bij een waterstoftankstation in een druktank worden getankt. Voor het maken van waterstof moeten we elektriciteit gebruiken wat in piekperioden over is. Via de brandstofcel kan dan een veel grotere afstand worden afgelegd met een elektrisch voertuig, zonder een zwaar accupakket. De eerste waterstoftankstations in Nederland zijn er al. Ook zijn er de eerste hyperzuinige waterstofauto’s. In Eindhoven bouwt VDL momenteel waterstofaandrijving in elektrische bussen” zo weet Brooijmans te vertellen.

Economie versterken
Volgens Brooijmans moet Dongen een actieve rol in deze spelen; “De Dongense VVD heeft het college gevraagd mee te doen aan deze technische sprong voorwaarts. In Hart van Brabant is transport een van de economische activiteiten waarin wij sterk willen zijn. Een waterstoftankstation op Tichelrijt langs de Steenstraat/Vierbundersweg zou geweldig zijn. Dat is pas echt vooruit zien: Een versterking van onze economie gaat samen met minder milieubelasting.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen