Strijd tussen leraar en leerling bij Cinemaclub Dongen

Foto:

Maandag 5 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “Whiplash” in het Dongeparktheater van de Volckaert.

Er zijn geen twee woorden in de Engelse taal gevaarlijker dan: ”Good job”. Dat zegt jazzleraar Terrence Fletcher in de muziekfilm Whiplash tegen de jonge, ambitieuze drummer Andrew Neyman. En hij meent het ook nog. Want al doceert Fletcher op de meest prestigieuze jazzschool in Amerika (de fictieve Shaffer Music Conservatory in New York), met de allerbeste studenten, nooit geeft Fletcher ook maar een keer een complimentje. Voor hem is opleiden vernederen. Zijn studenten zijn nooit goed genoeg en hij laat ze oefenen tot hun vingers bloeden. Letterlijk. En toch wil iedereen op school les van hem hebben en een plekje bemachtigen in zijn competitieve ensemble.

Ook de negentienjarige Andrew, een solist die als eerste in zijn familie ergens in wil uitblinken. Hij wil daar veel – zo niet alles – voor opzij zetten en is desnoods bereid de strijd aan te gaan met de meedogenloze Fletcher. De film vertoont parallellen met een sportfilm en dat is de verdienste van regisseur Damien Chazelle (1985) die de tweestrijd tussen leraar en pupil zo mooi uitgediept.

Want willen beiden nou hetzelfde – een briljante drummer van Andrew maken – of heeft Fletcher nog andere, veel minder mooie motieven? En wie wordt uiteindelijk de winnaar van deze fenomenale ‘battle of wills’? De tweestrijd tussen leraar en pupil wordt schitterend in beeld gebracht. Met behulp van jump-cuts, close-ups en alle andere mogelijke filmische middelen, houdt Chazelle het tempo in de film hoog en weet hij zelfs het repeteren van muzikanten spannend te maken.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub.  Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Reacties