Joep Schreuder (Studio Sport) op bezoek bij VV Dongen

Foto:

Afgelopen donderdagavond was Studio Sport journalist Joep Schreuder te gast bij VV Dongen. Hij was daar op uitnodiging van de Business Club en trakteerde de toehoorders onder meer op interessante voetbalverhalen uit de praktijk. Ook interviewde hij Nadine Broersen, die toevallig die avond een gasttraining verzorgde bij het vrouwenelftal. Tot slot presenteerde Schreuder de mannen van de selectie en coach Ron Timmers.

De uit Breda afkomstige Schreuder boeide het aanwezige publiek met fantastische anekdotes en messcherpe vraagstellingen. Zijn entree was veelbelovend. “Goedenavond, we zijn live in Dongen.” waarna voorzitter Angela Jansens gevraagd werd waar VV Dongen over een jaar staat: “Koploper in de Topklasse!” Meteen serieus gevolgd door de wens dat de club nieuwe kleedkamers en betere verlichting zal hebben. “Het contact met de gemeente loopt goed en we zijn constructief in gesprek.” aldus de voorzitter.

joep4

Schreuder heeft onlangs een boek geschreven dat nog moet worden gepubliceerd, maar gebruikte zijn beschreven belevenissen als kapstok om het publiek mee te nemen achter de schermen van onze betaalde voetbalclubs. Niet alle clubs en trainers kwamen er goed vanaf als het gaat om de omgang met de media en het effect daarvan op langere termijn.

joep0

“Als journalist zoek je naar het verhaal en je moet ervoor zorgen dat je toch overal binnen mag blijven komen.” Schreuder nam zijn publiek mee in zijn diepste journalistieke wensen en gaf aan dat objectiviteit ook binnen de sportjournalistiek moeilijk te bewaken is. “Natuurlijk heb ik vijanden, die zien me liever gaan dan komen.” Dat er veel organisaties zijn waar angst de boventoon voert is voor het journalistieke hart koren op de molen. “Maar aan de andere kant probeer je ze wel te helpen als ze live voor een camera verschijnen. Je wil niet weten hoeveel voetballers er zijn die zo slecht overkomen. Dat probeer ik ze wel terug te geven want het heeft effect op de uitstraling van de club.” Grote namen heeft Schreuder geïnterviewd en bijna over iedereen had hij wel iets bijzonders te vertellen. Allemaal terug te lezen in zijn boek.

Na een korte pauze ging Schreuder over naar het echte werk. Toevallig werd deze avond door wereldkampioene en dorpsgenoot, atlete Nadine Broersen een training gegeven aan het dames team. Na een hartelijk welkom aan Nadine ging Schreuder op zijn geheel eigen wijze het gesprek aan met de topsportster. “Was het wat ? Ik bedoel de dames van VV Dongen?” “Viel zeker niet tegen. De dames hebben alle onderdelen meegedaan. Het was wel een beetje donker, want de verlichting is wel aan vervanging toe als je dat vergelijkt met onze vereniging” Dan gaat Schreuder speels over naar het onderwerp ‘Rituelen in de voorbereiding’. Om Nadine op haar gemak te stellen vertelt hij over zijn eigen ervaring als keeper bij Baronie en Nadine haakt aan door haar rituelen te onthullen.

joep2

Schreuder ontfutselt Broersen en passant haar schema en piekmomenten voor het volgende seizoen. “ Eigenlijk wil ik alles, maar mijn coach wil daar een stokje voor steken. Natuurlijk is Rio het belangrijkste, maar ik wil elke wedstrijd winnen dus houd ik die piekmomenten niet zo goed in de gaten. Op een training kan je tenslotte ook geblesseerd raken.” Nadine eist veel van haarzelf en deelt met het publiek dat ze gek is van voetbal maar de ‘fake’ blessures en onsportief gedrag verafschuwt.

joep3

Daarna is het tijd voor de uitgebreide interviews met de staf en selectie van VV Dongen. Schreuder had al eerder op de avond meegedeeld dat voetballers zich niet zo snel iets laten ontlokken en dat het in gesprek met de duurbetaalde jochies soms nergens over gaat. Gelukkig was dat deze avond niet aan de orde. Schreuder interviewde trainer Ron Timmers. De hoofdtrainer laat ontvallen dat hij duidelijk en direct is en typeert zichzelf als een docent, een man die de behoeften van de groep nastreeft. “Kijk, een jongen die al jaren op een hoog niveau voetbalt ga je niet vertellen waar hij moet staan en hoe hij een bal moet aannemen. Dan krijg je direct terug van Hoeveel interlands heb jij dan gespeeld?” Timmers doelt op het feit dat VV Dongen jeugdig talent makkelijker laat doorstromen: “En die moet je rustig begeleiden.”

joep5

Dat Timmers duidelijk en direct is bleek uit het vraaggesprek met Paul van Zon: “Ja, vorige week stond ik ernaast.” Schreuder: “En hoe lang heeft de trainer je daarover gesproken?” Van Zon: “Bijna een minuut, maar ik wist waar het aan lag.” Ook aanvoerder Rosalia wordt aan de tand gevoeld. “Wat denk van deze club?” Rosalia is oprecht en open in zijn antwoord: “Hier merk je dat iedereen even belangrijk is, van het eerste tot en met de F8. Ik heb bij verschillende clubs mogen voetballen maar dit is wel de gezelligste.”

En zo volgde een frivool gesprek met de keepers,de middenvelders, de aanvallers en de nieuwkomers. “Wij voelen ons echt op ons gemak hier bij Dongen. Een warm bad, een leuke groep en geweldige supporters!”

Schreuder had het zichtbaar naar zijn zin en beloofde een mediatraining te komen geven wanneer VV Dongen zou komen te promoveren. “Wacht maar af, want de camera’s gaan ook bij het amateurvoetbal komen.”

Met deze belofte werd de avond afgesloten en kon de Business Club terugkijken op een zeer geslaagde avond.

door: Frank van Heteren

Reacties