Column: ‘van Cambreur C naar A….ofwel New York in Dongen’

Foto:

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Voor de tweedejaars Cambreurleerlingen is dat best even wennen. Van gebouw C naar gebouw A……een wereld van verschil. Alsof je zomaar ineens in de binnenstad van New York gedropt wordt, zegt Emma Nuchelmans, leerlinge Tvwo5 op het Cambreur College. In haar column beschrijft ze hoe een tweedejaars leerling deze overgang ervaart.

Van C naar A

Als je wel eens in New York bent geweest, ken je vast het gevoel van het lopen in de grote stad. Een kijk op de stadsplattegrond en je ziet de logica van de straten, maar zodra je rondloopt verlies je je richtingsgevoel en verlies je jezelf in de chaos van de stad. Om je heen zie je overal hoge wolkenkrabbers die hier al jaren hebben gestaan en dan realiseer je pas hoe weinig je eigenlijk weet over deze intimiderende, hoewel toch interessante stad. Dit zou een goed beeld moeten schetsen van de overgang van gebouw C van het Cambreur College, waar alle brugklassers zich bevinden, naar gebouw A, het grootste gebouw waar alle mavo-, havo- en vwo- leerlingen zich bevinden na het eerste jaar. Zo ging ook Finn, een normale jongen van 13 jaar, van C naar A. Wat hij er van denkt? Dat lees je hieronder!

Zoals genoemd heeft New York een heel logisch stratensysteem waarvan je zou zeggen dat je de weg haast niet kwijt kan raken. Zo geldt dit ook voor gebouw A: alle lokalen zijn op volgorde en verdieping genummerd dus je weet eigenlijk altijd wel waar je heen gaat, maar door de drukte gaat het toch soms fout. Zo liep Finn laatst naar het verkeerde lokaal, onbewust, maar wel het verkeerde lokaal.. Hij keek om zich heen en… Oh, niet zijn klas. Hij stond op de eerste verdieping terwijl hij op de tweede moest zijn. Even wennen!

Ook heeft New York die hoge, indrukwekkende wolkenkrabbers die meters boven je uit torenen. Wanneer je van gebouw C naar A gaat, heb je net als in New York ook deze wolkenkrabbers. Deze “wolkenkrabbers” zijn alleen geen gebouwen maar de bovenbouwleerlingen. Even intimiderend om te zien en zij zorgen ook voor de nodige afleiding waardoor al die arme tweedejaars hun lokaal kwijt zijn. Nou is Finn ook niet zo’n lange jongen, dus om door deze wirwar van bovenbouwers ook nog zijn lokaal te vinden was wat lastig. Gelukkig zijn de leraren erg behulpzaam en staat daarbij alles goed aangegeven. Het komt allemaal wel goed met Finn.

Iets wat verder niet vergeten mag worden, is natuurlijk dat New York bekend staat als “the city that never sleeps”. Dit lijkt ook een nageleefde slogan op gebouw A. Volgens de nieuwe tweedejaars zijn de roosters langer en het huiswerk meer. Je krijgt dus ook maar zelden rust van school, iets wat leerlingen niet zo fijn vinden. Rust krijg je dus op school, net als in New York, zelden. Iets wat ook Finn is opgevallen. Lang rooster van wel acht uur op een dag?! Aan de andere kant zegt hij het wel fijn te vinden dat alles achter elkaar is ingedeeld en hij geen tussenuren heeft. Ook is het huiswerk bij nader inzien goed te doen. Volhouden die mentaliteit!

Kortom, “the big apple” mag dan honderden kilometers ver zijn van het gebouw A en C, maar de overgang naar het grote gebouw is toch een redelijke stap. De lokalen, hoewel logisch genummerd zorgen voor verwarring, de torenhoge bovenbouwleerlingen schrikken wat af en school lijkt daarbij ook nog eens langer door te gaan dan vorig jaar. Alhoewel… Nee eigenlijk valt het allemaal best mee. Net als in New York ben je ook volgens Finn zo gewend aan de omgeving en haar eigenschappen. Even aanpassen, maar daarna ben je klaar voor het nieuwe schooljaar!

Emma Nuchelmans, Tvwo5

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen