Henry Smans: “bij mij is de klant nog écht klant”

Foto:

Dongen is van oudsher een echt schoenmakersdorp. Een halve eeuw geleden waren er nog tientallen schoenreparateurs in ons dorp maar langzamerhand werden dat er steeds minder. Het leek er zelfs op dat ze helemaal dreigden te verdwijnen. Tegen die trend in begon Henry Smans zo’n twee jaar geleden aan de Gerardus Majellastraat met een nieuwe schoenmakerij en de klanten weten hem steeds meer te vinden. dongen.nieuws.nl nam een kijkje.

De schoenmakerij van Henry zit op de plek aan de Gerardus Majellastraat 32 waar zijn schoonvader en bekende Dongense schoenmaker Leo Maas eerder vele tientallen jaren zijn bedrijf runde. Hoewel Henry Smans ook in die tijd veel uurtjes hielp kwam het er pas in 2013 van om daadwerkelijk beroepsmatig aan de slag te gaan met de hakken en de zolen. “Ik werkte lange tijd in de logistieke sector en dat ging prima, maar ook daar sloeg de crisis onverbiddelijk toe waardoor ik op een gegeven moment thuis kwam te zitten.”

De moeilijke arbeidsmarkt was Henry een doorn in het oog. Na 50 sollicitaities waarbij er een groot aantal niet eens beantwoord werden was voor hem de maat vol. Op basis van de ervaring die hij bij schoonvader Leo in het bedrijf had opgedaan nam hij een besluit: “Ik wacht niet meer af. Ik begin voor mezelf als schoenmaker.” Nadat het thuisfront ook overtuigd was stelde Leo graag zijn oude bedrijfsruimte ter beschikking. Het machinepark was echter al 8 jaar daarvoor van de hand gedaan.

henry2

“We zijn op zoek gegaan naar een tweedehands machinepark en vonden dat helemaal compleet bij een schoenmakerij in Zwolle waarvan de eigenaar net was gestopt. We hadden meteen een volledige inrichting en ik kon eigenlijk meteen beginnen.” Met behulp van het project Start Slim van Avans Hogeschool werd een bedrijfsplan opgesteld en op 4 augustus 2013 was het zover: Schoenmakerij Henry Smans was een feit.

Sindsdien heeft Henry met zijn sterke wapenfeiten: een goede locatie, een scherpe prijsstelling en een ‘klant is koning’ benadering, een grote groep vaste klanten opgebouwd. “Vooral dat laatste is erg belangrijk, ik zet altijd een stapje extra voor de klant. Je krijgt je schoenen hier als nieuw terug, keurig gepoetst en wel.” aldus Henry, die naast het repareren van schoenen ook stikwerk aan kleine lederwaren verzorgt. “Je ziet gelukkig steeds vaker dat mensen zich er van bewust zijn dat dingen nog een tweede leven kunnen krijgen.”

Openingstijden:
maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 18.00 uur
vrijdag van 9.00 uur tot 20.00 uur
zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur

 

 

Reacties