Kunst en Ambacht op geslaagde Open Monumentendag

Met Kunst & Ambacht als thema was Open Monumentendag afgelopen zaterdag wederom erg geslaagd. Vele belangstellende Dongenaren bezochten één of meer van de vier locaties waar dat thema extra uitgelicht werd. Deze locaties waren: Laurentiuskerk, Koningin Wilhelminamolen, de bouwplaats waar een 17e eeuwse Vlaamse Schuur wordt herbouwd en museum De Looierij.

De dag werd officieel geopend  in Museum DE LOOIERIJ door wethouder Piet Panis. Met het doorknippen van een lint – volgens museumdirecteur Cees Breugelmans ook een ambacht dat men niet vaak meer tegenkomt – opende Panis meteen de nieuwe tentoonstelling ‘Dongen in het gareel’  Eeuwenlang had het paard een cruciale rol in de samenleving. Voor het werk op het land, het transport van mens en goederen, in tijden van oorlog. Al deze aspecten komen aan de orde in deze nieuwe wisseltentoonstelling.

omd1509

In de Laurentiuskerk was ook veel kunst bewonderen. De inventaris van die kerk bestaat uit kunstwerken uit de bouwtijd. (1920) Ook zijn er absis schilderingen vervaardigd door Joan Collette, die werkte voor het Cuypers-atelier in Roermond. In de kerk konden bezoekers een steiger beklimmen om oog in oog te staan met de schilderingen van Colette. Maar ook met de beide benen op de grond was er genoeg te zien. Denk aan de gebrandschilderde ramen van Max Weiss of het orgel uit 1882, gebouwd door Wilhelm Rütter te Kevelaer. Oorspronkelijk stond het orgel in een klooster in Venlo. In de kerk is ook een mozaïek van Colette aanwezig. Kinderen konden hier zelf proberen hoe het is om een mozaïek te maken.

omd1511

De Wilhelminamolen is in 1893 gebouwd als koren- en schorsmolen. Molenaar Petrus van Riel gebruikte bij de bouw tweedehands materialen, afkomstig van gesloopte poldermolens uit de Vierambachtspolder. De molen doet tegenwoordig dienst als instructiemolen voor het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Molenaars lieten zaterdag het maalproces zien en het scherpen van een steen. In de benedenruimte vertelde Hans Geerts, de auteur van het boekje over de Wilhelminamolen, bijzondere details over de geschiedenis van de molen. Ook konden er pannenkoeken, gemaakt van meel gemalen op de molen, geproefd worden. Van 15.00 uur tot 16.00 uur trad Accordeonensemble Aeolus op.

omd1512

Herbouw Vlaamse Schuur
Trots is de heemkundekring  op haar vrijwilligers die een 16de eeuwse Vlaamse schuur geheel ambachtelijk, eerst hebben ontmanteld en nu aan het herbouwen zijn aan de Oude Oosterhoutse Baan. Vele bezoekers namen ook hier een kijkje. Uiteraard lieten de vrijwilliger de vele werkzaamheden, zoals het disselen en rietdekken, zien.

omd1510

Al met al weer een geslaagde Open Monumentendag waar een deel van het erfgoed van Dongen weer eens goed in the picture stond.

Bekijk een uitgebreide sfeerreportage in de fotoserie bovenaan dit artikel

 

 

Reacties