Ron Timmers: “niemand is zeker van basisplaats”

Foto:

VV Dongen start zondag een seizoen vol uitdagingen. Voor de zesde achtereenvolgende seizoen komt Dongen uit in de Hoofdklasse. In aanloop naar deze nieuwe jaargang waarin de verwachtingen wederom hooggespannen zijn sprak Frank van Heteren met trainer Ron Timmers en assistent trainer Peter van Vugt.

VV Dongen sloot afgelopen zondag haar oefencampagne af. De selectie is al ruim een maand bezig om fit aan het 6e seizoen in de Hoofdklasse te beginnen. Nieuwe indeling, nieuwe spelers maar wel dezelfde trainer. Ron Timmers staat in zijn 3e seizoen voor een aantal uitdagingen. In een gesprek met hem en zijn assistent-trainer Peter van Vugt tilt hij wat tipjes van de sluier op.

Voorafgaande aan de laatste bekerwedstrijd tegen SSS ’18 trainden Revy Rosalia en Remon Koenen apart van de groep. Ook nieuwkomer en routinier Giovanni Henskens kreeg vrijaf van de trainer. Drie redelijk bepalende spelers. Van Rosalia is bekend dat hij met wat pijntjes rondliep en Koenen werd gespaard omdat hij last had van zijn liezen. Henskens liep ook wat op en kreeg volledige rust. Je kan je dus afvragen of er een representatief elftal stond tegen SSS ’18.

Niemand zeker van basisplaats
Timmers is duidelijk hoe het zal gaan dit seizoen: “ In de breedte zijn we vele malen sterker geworden door de komst van onder andere Jorik Mijnhijmer,Giovanni Henskens, Jordy Taal, Nassim Asrih en Geln Kools. Dat betekent meteen dat er niemand zeker is van zijn positie en dat de concurrentie t.o.v. de andere seizoenen heviger zal zijn.” Vorig seizoen speelde VV Dongen nagenoeg met dezelfde basis-elf: “Dat was een aanslag op de fysieke mogelijkheden van de groep en dat betaalde zich op het einde rigoureus uit. Niet iedereen was fit en de mogelijkheden waren beperkt.”

Uitdaging op het middenveld
Timmers ziet nu wel meer mogelijkheden,maar vindt wel dat zijn middenveld meer moet gaat scoren. “ Kijk, vorig seizoen is het statistisch bewezen dat de voorhoede ongeveer 45 doelpunten voor hun rekening heeft genomen, de verdediging ongeveer 10 en het middenveld slechts 5. Daar ligt een uitdaging die niet zomaar even op te lossen is.” Met het vertrek van talnet Robert Mutzers levert het team ook nog eens 20 doelpunten in. “Ja maar goed, vorig seizoen begonnen we ook zonder een bepalende speler en uiteindelijk vormden we een hecht collectief dat het moet hebben van arbeid en kracht.” Na de wedstrijd tegen SSS ’18 maakte Timmers het een en ander duidelijk. De wedstrijd eindigde in 1-1: “Hier heb je antwoord op een aantal vragen. We zijn geen team dat eventjes op de handrem kan spelen tegen een team dat op papier de mindere is. Gebrek aan creativiteit moet je invullen met gedrevenheid en ja, breng je dat niet dan val je terug in de middelmaat.”

Topklasse?
In BN de Stem van afgelopen maandag spreekt Revy Rosalia zijn ambitie uit om de promotie naar de Topklasse te bewerkstelligen. Timmers staat daar anders in. “Nou ja, je wilt het hoogst haalbare en ik vind dat je altijd een stap voorwaarts moet maken. Seizoen 1 haalden we de halve finale van de nacompetitie, vorig seizoen speelden we tot het einde mee om het kampioenschap dus je zou kunnen zeggen dat je dan nu de stap moet maken, maar in mijn perceptie moeten we meedraaien in de top van de Hoofdklasse en de mogelijkheden benutten.” Zijn voorzichtigheid heeft te maken met het sterkere niveau van de Hoofdklasse ( o.a met Halsteren, Vlissingen en DESO) t.o.v. vorig seizoen en met organisatorische factoren.

Prestatieve familieclub
“VV Dongen wil herkenbaarheid op het veld terugzien en daarbij wil iedereen, inclusief ik, prestaties zien. Er moet een balans zijn tussen het familiaire en de prestatiegerichtheid van de vereniging. Daarbij hebben we de mazzel dat VV Dongen in de omgeving een enorm goede uitstraling heeft en dat trekt goede voetballers aan. Maar wil je de absolute top halen dan komen er andere factoren in het spel die wellicht tegendraads gaan werken t.o.v. de herkenbaarheid.”

Groepsproces en concurrentie
Zijn assistent Peter van Vugt is vooral de bewaker van het groepsproces en is de verbinder tussen het eerste en tweede elftal waar clubman en trainer Marc Oomens het stokje heeft overgenomen van Tom Smits. Peter van Vugt: “We krijgen te maken met teleurgestelde spelers, dat is nu eenmaal zo, maar juist die spelers hebben extra aandacht nodig, want hoe breder en hechter de selectie onderling is hoe sterker we als collectief kunnen blijven presteren. Gezien de kwaliteit onderling zal het interessant zijn om te zien hoe men met het fenomeen concurrentie omgaat. Daarin herken je de echte voetballer.”

Volgen of gevolgd worden
Van Vugt is ook blij dat de competitie start: “Je kan wel blijven oefenen, maar als het om het “echie” gaat dan kunnen we zien waar we werkelijk staan.” Timmers: “Ja, de eerste drie wedstrijden (red: TOP, DOSKO en Gemert) geven een goed beeld. Dan weten we of we moeten volgen of dat we gevolgd worden.”

Zondag 6 september begint het spel met de thuiswedstrijd tegen SV Top.
Aanvang 14.30 uur

door: Frank van Heteren

Reacties