Dongense Antoinette Damen hoofdgast in EO programma

Foto:

Atoinette Damen (59) uit Dongen is zaterdag 22 augustus om 20.35 uur te zien als hoofdgast in het EO-programma ‘Dilemma’ op NPO 2. Antoinette heeft een nierziekte, waardoor haar nieren steeds slechter functioneren. Uiteindelijk heeft ze een donornier nodig en zowel haar dochter als haar twee zussen zijn bereid een nier aan haar te doneren. Maar kan ze zomaar een nier accepteren? Want hoe kan ze haar dochter of zus ooit bedanken voor zoiets groots? En wat doet het met de onderlinge verhoudingen?

In Dilemma bespreekt Tijs van den Brink bijzondere dilemma’s van gewone Nederlanders. Iedere week ontvangt Tijs een hoofdgast die voor een belangrijke, ingewikkelde beslissing staat. Samen met adviseurs probeert Tijs een passende oplossing te vinden, zodat de hoofdgast aan het eind van het programma een keuze kan maken. Ook aan de kijkers wordt om advies gevraagd.

antoinette3

Antoinette vertelt: “mijn dilemma is dat ik, nu ik nog 20% nierfunctie heb en op termijn zal moeten gaan dialyseren, een nier mag ontvangen van mijn dochter of van één van een mijn twee zussen. Zij willen namelijk een nier aan mij doneren. Zelf ben ik kort geleden gestart om het transplantatietraject in te gaan. Ik ben van nature een mens van geven en niet echt van nemen dus heb ik moeite om een nier te ontvangen. Het is tenslotte geen doosje bonbons wat je kado krijgt” aldus Antoinette.

“De gever moet een onderzoektraject in van een half jaar en daarna wacht er nog een grote operatie” vervolgt Antoinette. “Deze operatie is voor de gever zwaarder dan voor de ontvanger. Daarna volgt nog een flinke herstelperiode, kortom echt geen kleinigheidje.”

antoinette2

Voor de uitzending zijn diverse opnames gemaakt in Dongen.  Antoinette: “ik ben thuis gefilmd met mijn kleinkinderen Jurn en Rube omdat oppassen de activiteit is die ik het meeste doe. Mijn dochter Marjolein komt ook aan het woord netals mijn oudste zus die in Hilverzum woont. “Ook is er gefilmd bij de kanovijver met mijn vriendin Grâcia Rosenbrand.”

Bekijk HIER het introductiefilmpje voor de uitzending

Za 22 augustus 2015
20:35 tot 21:20
NPO2

Reacties