Unieke lezersaanbieding dongen.nieuws.nl, 2 boeken voor de prijs van 1

Foto:

Vorige maand verscheen het boek ‘van Brabant naar Afghanistan…en terug’ van Dongenaar Jules Calis. dongen.nieuws.nl heeft een exclusieve lezersactie: bestel het boek voor € 17,95 en ontvang daarbij (zolang de voorraad strekt) een gratis expemplaar van het boek Stan Storimans, Oog op de wereld. Voor inwoners van de gemeente Dongen ook nog eens gratis thuisbezorgd! Deze exclusieve lezersactie houdt dongen.nieuws.nl in samenwerking met uitgeverij Jan Stads

Wilt u gebruik maken van deze unieke actie, stuur dan een mail onder vermelding van ‘lezersactie’ naar [email protected] Vergeet niet uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres te vermelden.

Jules Calis: Van Brabant naar Afghanistan….en terug
‘Van Brabant naar Afghanistan, en terug’ is een non-fictie graphic novel / journalistieke strip over de ervaringen van zes militairen en veteranen die tussen 2005 en 2010 in Afghanistan hebben gediend. Deze personen hebben in het bijzonder gemeen dat ze alle zes uit Dongen komen. Vijf mannen en een vrouw vertellen stripjournalist Jules Calis, die hun verhalen optekent, in zijn studio over hun uitzending en ervaringen na terugkomst.

Van elke persoon heeft Dongenaar Calis drie verhalen opgetekend. Deze spelen zich af in Afghanistan, provincie Uruzgan, binnen en buiten de poorten van het kamp, in Nederland, het dorpscafé, een benzinepomp en de studio van Calis waar de militairen en veteranen hun verhalen vertelden. Verhalen over het lopen van patrouilles en tegelijkertijd van de omgeving kunnen genieten, bermbomaanslagen, de eerste avond stappen na thuiskomst, een vuurgevecht, het verlies van een kameraad en andere heftige en opmerkelijke verhalen.
Met het boek wil Calis een indruk geven van wat ‘onze jongens en meiden’ hebben meegemaakt. De lezer wordt tegelijkertijd geconfronteerd met de consequenties van de beslissingen van onze democratisch gekozen overheid. Verder geeft het boek een veelkoppig beeld van een (te) grote realiteit die de missie is geweest.

Biografie Jules:
Jules Calis (1985) studeerde autonome beeldende kunst aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Tijdens zijn studie verdiepte hij zich in de journalistieke strip als medium en tegenwoordig werkt hij als freelance illustrator, striptekenaar en grafisch journalist. Calis heeft voor de Volkskrant, NRC.Next, De Correspondent, Vice Media en BN DeStem verhalen geïllustreerd.

Stan Storimans Oog op de wereld
Onthullend. Ongezouten. Aangrijpend. Humoristisch. Dat alles en meer is nieuwscameraman Stan Storimans (1969-2008) uit Goirle in dit boek. Hij vertelt hierin over zijn vele belevenissen bij het uitoefenen van zijn boeiende vak. Stan filmde de verschrikkingen van de tsunami in Sri Lanka en de verwoestingen die orkaan Katrina in Amerika aanrichtte. Hij was vele malen in Afghanistan en maakte reportages in onder meer Irak, Ethiopië, Israël en Palestina en het voormalige Joegoslavië. Hij stond op de puinhopen van het World Trade Centre na de aanslagen in New York, registreerde de begrafenis van de Britse prinses Diana. Stan was bij vele brandhaarden in de wereld en bracht deze rampspoed feilloos in beeld, eerst voor het NOS Journaal en sinds twaalf jaar voor RTL Nieuws.

RTL-nieuwscameraman Stan Storimans kwam op 12 augustus 2008 om het leven bij een bomaanslag in de Georgische stad Gori waar hij was om, samen met zijn collega Jeroen Akkermans die licht gewond raakte, verslag te doen van de oorlog tussen Georgie en Rusland. Storimans maakte vele honderden reportages overal ter wereld over onder meer de aanslagen in New York, de begrafenis van prinses Diana, Afghanistan, natuurrampen (tsunami 2004), oorlogen en opstanden, sportevenementen en ongelukken. Eind 2007 besloot hij, in samenwerking met Johan van Grinsven, zijn ervaringen boek te stellen. Zijn boek heeft hij niet af kunnen maken – het was op het moment van zijn dood bijna voor de helft klaar – maar op verzoek van zijn vrouw en kinderen deden Van Grinsven en uitgever Jan Stads dit. Als hommage aan Storimans vroegen zij enkele collega’s (onder wie Jeroen Akkermans, Conny Mus en Betty Glas) de verhalen te vertellen die de cameraman zelf niet meer kon vertellen. Het boek besluit met een reconstructie van de gebeurtenissen in Gori en de periode er na. Dit met kleurenfoto’s geillustreerde boek is niet alleen een eerbetoon aan Stan Storimans (1969-2008), maar geeft ook een beeld van het werk van een nieuwscameraman.

Reacties