Fraaie zomerperiode duurt nog wel even

Foto: CC0/Public Domain

De buien van gisteren hebben de zomer niet kunnen verdrijven. De zomer is vandaag alweer terug in het land en lijkt te tekenen voor een langdurig verblijf. Het blijft volgens de huidige verwachtingen zeker nog tot en met volgende week hoogzomers. Morgen worden in het oosten van het land zelfs weer tropische temperaturen verwacht van 30-33 graden.

Lokale onweersbuien kunnen de zomer niet van het spoor krijgen. Donderdagavond en vrijdag zouden enkele onweersbuien over kunnen trekken, maar daarna wordt het opnieuw volop zonnig. Op de “koudste dagen” ligt de temperatuur op een graad of 23. Dat is precies normaal voor begin augustus en op de warmste dagen loopt de temperatuur op tot tegen 30 graden.

Donderdag tropisch in het oosten
Vandaag zijn er wolkenvelden en zonnige perioden. Het wordt 22 graden op de Wadden tot 28 in het zuiden. Morgen schijnt de zon opnieuw uitbundig en trekt soms wat sluierbewolking over. In het oosten van het land wordt het tropisch warm met maxima van 30 tot 33 graden. Een naar west draaiende wind voert minder warme lucht aan en zorgt ervoor dat het in het westen en waarschijnlijk ook in het midden niet tropisch warm kan worden. Het wordt maximaal 26 graden aan zee tot 29 in Utrecht. De hoogste temperaturen worden begin van de middag bereikt. Tweede helft van de middag begint het af te koelen.

Donderdagavond en vrijdag kans op een enkele onweersbui
Donderdagavond en vrijdag dringt minder warme lucht vanuit het westen steeds verder het land binnen. Waarschijnlijk gaat dit gepaard met enkele regen- en onweersbuien. In het oosten en zuidoosten is de kans op een paar buien het grootst. Vrijdag wordt het 22 graden aan zee tot 27 in het oosten.

Vanaf zaterdag weer zeer zonnig
Zaterdag maken het oosten en zuidoosten begin van de dag nog kans op een enkele bui, maar al snel wordt het overal droog en komt er veel ruimte voor de zon. Een noordelijke wind zorgt ervoor dat het niet warmer wordt dan 20-24 graden. Dit zijn echter nog altijd heel normale temperaturen voor in de Nederlandse zomer.

De zomer zet daarna onverminderd door met overwegend droog weer en veel zonneschijn. Een eventuele lokale onweersbui zal geen einde brengen aan het hoogzomerse weer. De temperatuur zit vanaf zondag weer in een opgaande lijn. Volgende week liggen weer veel hoogzomerse dagen in het verschiet met maxima van 25 graden of meer. Vooral in het zuidoosten zou de tropische 30 graden weer behaald kunnen worden.

Kortom: het einde van de hoogzomerse periode is nog niet in zicht.

Bron: Weeronline.nl (Jaco van Wezel)

Reacties