Internationale BBQ wedstrijd+

Foto: Flickr

Op 12 en 13 september 2015 wordt een internationale BBQ wedstrijd georganiseerd door boerderijvlees De Vaartse Hoeve in samenwerking met sportcafé ’t Vaartje. Deze wedstrijd wordt gehouden tijdens het weekend van het varken.

De Vaartse Hoeve heeft één van de twintig zichtstallen van Nederland wordt samen met ‘Varkens in zicht’ ieder jaar het weekend van het varken gehouden. Elk jaar is er een leuk programma. Het is mogelijk om nog meer zicht te krijgen op het boerenleven door een bezoek aan de kijkstal Zo vinden kinderen het leuk om met kleine biggetjes te knuffelen en ouders vinden het leuk om alle wetenswaardigheden te lezen en te zien hoe varkens levenVorig jaar kwamen ruim 3000 bezoekers hier op af. Dit jaar zelfs gecombineerd met een internationale BBQ wedstrijd. Iedereen is hierbij welkom om te kijken, ruiken en proeven.

vh

 

BBQ wedstrijden zijn in Amerika overal aanwezig en ook hier in Europa bestaan ze al een hele tijd. Toch kun je typische Amerikaanse wedstrijden niet vergelijken met de meeste wedstrijden die hier in Europa gewoon zijn, al komt daar stilaan ook verandering in. Om een wedstrijd goed te laten verlopen zijn uiteraard spelregels nodig. Een BBQ team doet meestal niet mee aan één wedstrijd, maar aan verschillende wedstrijden. In deze regio wordt voor het eerst een dergelijke wedstrijd gehouden onder het reglement van de KCBS. De KCBS, of voluit de Kansas City Barbecue Society, is een Amerikaanse non-profit organisatie die het barbecueën al meer dan 30 jaar promoot. De belangrijkste activiteit die deze organisatie uitvoert is het certificeren, reglementeren en controleren van meer dan 400 BBQ wedstrijden die jaarlijks plaats vinden. Deze wedstrijden vinden vooral plaats in Amerika, maar ook op ons continent krijgt KCBS stilaan voet aan de grond. Daarom is het uniek dat er in Dongen-Vaart zo’n wedstrijd in Nederland organiseert.

Dat de KCBS een Amerikaanse organisatie is, is heel duidelijk. In tegenstelling tot de gastronomische gerechten die op een WBQA (World Barbecue Association) wedstrijd worden bereid, liggen de gerechten bij een KCBS wedstrijd vast: kip, ribben, pork en brisket. Op elke KCBS wedstrijd worden deze 4 gerechten bereid, steeds volgens dezelfde regels en de resultaten worden steeds op dezelfde manier (blind) gejureerd. De BBQ teams kunnen vanaf vrijdag terecht op het wedstrijdterrein, om hun voorbereidingen te treffen voor de tweedaagse wedstrijd. Om er een feestelijk geheel van te maken is er op zaterdag een Cooy Booy Bal voor de jeugd. Dit begint om 19.30 uur. Op zaterdagavond is er een Amerikaanse feestavond met medewerking van Zydeco Fever vanaf 20.00 uur.

Tijdens het toernooi op zaterdag- en zondagmiddag zijn er nog allerlei andere activiteiten, zoals een springkussen, een grote zandbak en een demonstratie van de jeugdbrandweer. of kun je zelf proberen een doel te raken met een echte handboog. Tot slot is er een groots opgezette Amerikaanse jaarmarkt. Bovendien is er een prijsvraag waarmee een luxe barbecuepakket te winnen is voor vier personen. De dagen hebben dus heel wat te bieden voor jong en oud. Inschrijven voor de barbecue-wedstrijd kan nog. Zie hiervoor de side van de Vaartse Hoeve: www.devaartsehoeve.nl. Het belooft een uniek spektakel te worden.

Reacties