Spaanders: ‘een rare ervaring’

Foto:

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (67) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met managementadvisering en coaching.

Een rare ervaring

Toch wel een rare ervaring die ik opdeed na mijn laatste column over het MFA en nadat de gemeenteraad besloten had akkoord te gaan met de bouw ervan. Vanuit allerlei hoeken kreeg ik ineens bijval en spraken mensen hun afkeuring uit over het genomen besluit. Hier waren zelfs mensen bij die lid zijn van Dongense partijen. Dat is nou echt wat je noemt “mosterd na de maaltijd”. Maanden geleden schreef ik er al over, maar werd er maar heel weinig op gereageerd. Alleen dongen.nieuws.nl heeft een enquête gehouden waarvan de uitkomst niets aan onduidelijkheid overliet. Een groot deel van de mensen die reageerden, was tegen de huidige opzet van de MFA.

We moeten constateren dat de gemeenteraad zich daar niets van heeft aangetrokken. Nu kunnen we er ook niets meer aan veranderen en heeft achteraf kritiek geven ook geen zin meer. Vandaar dat ik er in mijn vorige column ook voor gepleit heb om nu maar met z’n allen te hopen dat het project zich positief zal ontwikkelen.

De gemeenteraad die het besluit genomen heeft, heeft nu ook zelf de verantwoordelijkheid om het college goed te controleren. De raad heeft op hoofdlijnen immers twee belangrijke taken: beleidsbepaling en controle van het college. Met name die laatste taak moet nu ingevuld worden. Daarom onderschrijf ik de gedachte dat de voortgang van het MFA vanaf de eerstvolgende vergadering maandelijks op de agenda van de commissie Bestuurlijke Aangelegenheden komt te staan. Dan is het simpel om alles goed te volgen; zowel inhoudelijk als financieel. De raad kan dan ook achteraf niet zeggen dat het college iets fout gedaan heeft. Ze zijn er dan van het begin af aan zelf bij geweest.

In elk geval zal men heel scherp moeten zijn op met name het meerwerk. Vaak is de stelling dat eventueel meerwerk, hetzij uit de post onvoorzien, hetzij uit minderwerk moet worden gefinancierd. Dat is een schone gedachte, maar de weerbarstige praktijk is vaak dat er uiteindelijk sprake is van meerwerk. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het vraagt heel secuur omgaan met het beschikbare krediet en vooral er heel transparant over zijn. Overigens moet je soms zaken die noodzakelijk zijn en niet of onvoldoende voorzien, toch doen. In principe mag dat geen extra geld kosten. Maar wees er in elk geval open over en onderbouw een besluit op dit vlak ook met heel goede steekhoudende argumenten.

Een leuk initiatief dat in dit verband aan de orde zou kunnen komen, is de gedachte van Stichting Parkplezier om vanuit het MFA een open verbinding te maken naar Park Vredeoord en ook te zorgen voor optreedmogelijkheden richting het park. Ik kan me die gedachte heel goed voorstellen. Kan zoiets budget neutraal dan is er ook niks op tegen. Mocht dat echter niet het geval zijn, dan staat de gemeente voor een dilemma.
1. Niet doen. Dit wil je eigenlijk niet, want het is een begrijpelijke vraag.
2. Wel doen. Dan is vrijwel zeker extra geld nodig, dat is er niet. Bovendien mocht er wel geld voor worden vrijgemaakt, waarom dan niet ook op andere vragen, die er zeker zullen komen, ingaan.

Dit kan al met al nog heel lastig voor het college worden.

Terugblikken en mopperen heeft geen zin. Nu moeten we de blik op de toekomst richten, maar wel het gehele proces positief kritisch zeer secuur blijven volgen. Uiteindelijk, wat ik al eerder schreef, we hebben er allemaal het meeste aan als het MFA een succes wordt. Dat eventuele succes begint ermee dat de bouw gebeurt binnen het beschikbare budget. De exploitatie vervolgens wordt nog een heel ander verhaal, maar daarover valt nu nog weinig te zeggen.

Wat betreft het gebouw is de kogel door de kerk, laten we nu dan ook voortvarend verder gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen